ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Митрополит Антоний отслужи празничната Света Василиева литургия в храм-паметника “Свети Александър Невски”

Празничната Света Василиева литургия по случай Рождество Христово в патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” бе оглавена от западно и средноевропейският митрополит Антоний, който е най-младият владика.

Патриарх Неофит не взе участие в богослужението по здравословни причини.

По време на литургията прозвуча патриаршеското и синодално послание, което започна с традиционното обръщение:

“Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

За великия празник на Рождеството на нашия Спасител е казано и може да се каже много. Над дивното тайнство на Боговъплъщението са разсъждавали най-големите отци и учители на Църквата, а и едва ли на света има християнин, който да не се е замислял в себе си над онова, което празнуваме в деня на Рождество Христово. Ако обаче се опитаме да предадем най-дълбокия смисъл, съдържанието на този празник с най-малко думи, то те ще са, че това е тържеството на Божията любов.

После в него бе отправен призив към вярващите:

Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за дара на любовта, с която Той пръв ни възлюби. За мир и благоволение между човеците по целия наш свят, разтърсван днес от нови конфликти и братоубийствени войни, които всеки ден отнемат или променят до неузнаваемост живота на стотици и хиляди невинни жертви – жертви на отсъствието на тази именно любов, на която ни научи Сам Господ и която Той иска да вижда в сърцето и в душата на всеки човек.

Всесърдечно поздравяваме и приветстваме с празника на рождението на Спасителя всички чеда на светата ни църква в пределите на родината и далеч от нея, като на всички благопожелаваме мир, радост и всяко добро от Господа. Божият мир, неговата все опрощаваща любов и неговата велика милост да бъдат с всички нас. Честито Рождество Христово!”

Цялото послание, което по решение на Светия Синод от заседанието му на 22 ноември 2023 г., трябва да бъде прочетено днес, на 25 декември, в храмовете и манастирите в диоцеза на Българската православна църква, може да прочетете на сайта на Патриаршията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст