ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От 2024 г. във Франция ще се задейства “артилерийска коалиция”, обяви Украйна

Министерството на отбраната на Украйна е обявило, че от 2024 г. във Франция ще започне да функционира „артилерийска коалиция“, която ще осигури доставки на боеприпаси и артилерийски установки за украинската армия, предаде “Коммерсантъ”.

По данни на киевските власти към момента към коалицията се е присъединила само Франция, но в бъдеще в нея могат да се включат и други държави. Очаква се благодарение на новата коалиция Украйна да получи допълнителни самоходни артилерийски установки “Цезар”, както и боеприпаси за тях, а освен това и системи за управлението им, задвижвани от изкуствен интелект.

Споразумението за създаването на коалицията беше постигнато по време на преговори между заместник-министъра на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк и представители на френския Сенат.

Други международни обединения, подкрепящи Украйна, включват така наречените коалиции на морския потенциал, на танковете и на изтребителите.

Този декември Великобритания обяви, че започва да работи за коалицията на морския потенциал, която ще помогне на Украйна да засили способността си да действа по море. Тази коалиция ще снабдява Киев с кораби, с превозни средства и с оборудване за укрепване на сигурността в Черно море.

Германия, от своя страна, ще оказва помощ на Киев в рамките на танковата коалиция, като тя ще е ангажирана с това да доставя на Украйна западни танкове и да ги ремонтира.

Коалицията на изтребителите, която бе сформирана през май 2023 г. има за цел да достави самолети F-16 за Киев.

Преди дни, на 23 декември, стана ясно, че Украйна няма да получи първата си партида изтребители F-16 през 2023 г., като това бе обявено от говорителя на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат по украинската национална телевизия.

Игнат уточни, че в момента страните партньори на Украйна подготвят за доставка първата партида бойни самолети, като тези летателни апарати ще бъдат модифицирани за нуждите на Киев.

Модификациите са обособени на блокове, като ще има блокове 15, 20, 30 – чак до седемдесет. “Всеки самолет е подобрен според възможностите на страната, защото модернизацията не е лесен процес. Подменя се известно количество бордово оборудване, основно радарите (бордовата радиолокационна станция), което ще позволи на пилота да види още отдалеч противника си и да проследи повече въздушни цели”, обясни Юрий Игнат.

На 22 декември холандският премиер Марк Рюте обяви в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че неговото правителство е взело решение да започне подготовка за изпращането на първите 18 изтребителя F-16 в Украйна.

През август Холандия, заедно с Дания, обещаха да предоставят на Украйна 61 самолета, като от всяка страна ще бъдат изпратени съответно 42 и 19 бойни самолета.

По-късно и Норвегия потвърди намерението си да достави F-16 на Украйна. Белгия също обяви, че от 2025 г. нататък, ще предостави на Украйна бойни изтребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст