ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Египет все още не е представил предложения за урежда на конфликта в ивицата Газа

израелски танкове военни сили броят на убитите примирие

Египет все още не е предал предложенията си на Палестина за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. Това съобщи представител на палестинските власти.

„Кайро все още не е представил своята инициатива за стабилизиране на ситуацията в Газа на палестинските власти“, коментира техният говорител, цитиран от телевизионния канал Ash-Sharq. Той добави, че палестинското ръководство “приветства всякакви арабски и международни предложения, насочени към прекратяване на войната в ивицата”, като подчерта, че ще одобри “подкрепата на Египет за националния палестински диалог” – преговори за преодоляване на различията между палестински фракции и движения.

В същото време споменатият представител отбеляза, че „формирането на палестинско правителство е въпрос единствено на самите палестинци“. Той посочва, че въз основа на вече наличната информация за предложенията, представени от Кайро, палестинските власти са „недоволни от египетската инициатива“, тъй като според него „игнорира ролята на палестинските власти във формирането на палестински кабинет.”

По-рано Ройтерс съобщи, че Египет е предложил вариант за заселване в Газа, който ще включва прекратяване на огъня в замяна на голям брой заложници в ръцете на радикали в палестинския сектор. Този ход, според агенцията, трябва да улесни сключването на по-разширено споразумение между страните в конфликта, включително постоянно прекратяване на огъня. Освен това споразумението трябва да доведе до промени в ръководството на сектора, който в момента е под контрола на Хамас. В същото време, както посочи агенцията, Кайро уж предложил да проведе избори в анклава и да гарантира на Хамас, че неговите поддръжници няма да бъдат преследвани. По-късно същата агенция съобщи, че представители на движението не са приели по-голямата част от точките на египетския план, особено по отношение на промените в структурата на властта в сектора. По-късно членът на Политбюро и говорител на Хамас Иззат ал-Ришк заяви, че ръководството на движението „не разполага с информация за това, което Ройтерс публикува, цитирайки източници от египетските служби за сигурност“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст