ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първата група на националната ни антарктическа експедиция заминава за Ушуая

Първата група на 32-ата национална антарктическа експедиция отлита днес, 27 декември, за най-южния град на планетата – Ушуая, съобщава Българското национално радио. Това е най-големият град в архипелага Огнена земя, разположен в южната част на Аржентина.

След това, заедно с екип от строители, се предвижда групата да отплава с българския военен научно-изследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” към Антарктида.

Основната цел на експедицията е разконсервирането на българската база на остров Ливингстън и построяването на новия лабораторен блок, чиито основи вече са положени, обясни пред БНР проф. Христо Пимпирев, който е ръководител на експедицията.

Той разказа, че цели две години били строени основите на новия лабораторен блок. Причината – лошите климатични условия. Затова и сега в експедицията участват седмина строители, които ще се занимават само със строителна работа с цел до края на експедицията сградата да бъде изцяло завършена.

С първия екип пътуват и изпълнителите на научните проекти – биолози, морски геолог и инженери, които продължават научната дейност на българската експедиция. Очаква се екипът да посрещне новата 2024 година в антарктически води.

След Нова година към експедицията ще се присъедини и още една група от учени, която ще акостира пред базата около 8 януари 2024 година. Една от основните задачи на екипа е проследяването на промените в климата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст