ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Абрамович не успя да прехвърли дарение в Израел поради санкциите

Роман Абрамович

Израелската банка Mizrahi, позовавайки се на персонални санкции на Европейския съюз и Великобритания срещу руския бизнесмен Роман Абрамович, блокира дарението му от 8 милиона шекела на неправителствената организация Zaka. Бизнесменът и израелска неправителствена организация заведоха дело срещу банката с искане отказът да се извърши преводът да бъде обявен за незаконен, съобщава The Jerusalem Post.

Съдебният иск изисква незабавно прехвърляне на средствата на Абрамович в подкрепа на дейността на неправителствената организация, съобщава изданието. Ищците твърдят, че бизнесменът, който има израелско гражданство, е открил сметка в банката преди няколко години.

Според The ​​Jerusalem Post, съдебният иск също така подчертава важната роля на Zaka като водеща израелска НПО в усилията за търсене и спасяване. Доброволци на организацията издирват и събират телата на жертви на бойни атаки от началото на войната между Израел и палестинското движение Хамас на 7 октомври, се казва в документа.

„Иронично е, че в един от най-трудните моменти за държавата, когато цялата нация е обединена и се бори, Bank Mizrahi блокира такова важно дарение за една от най-важните организации в Израел. „Също така е озадачаващо, че банка, която инвестира милиони в реклама под мотото „Народната банка, за хората“, би попречила на такова важно дарение, предназначено да помогне на израелския народ“, цитира публикацията адвокатите на ищците.

Санкциите срещу Роман Абрамович бяха въведени през февруари 2022 г. във връзка с избухването на военни действия на територията на Украйна. Според милиардера, който има и португалско гражданство, санкциите нарушават основните му права, защитени от Европейския съюз. Той обжалва решението на ЕС и поиска обезщетение в размер на над 1 млн. долара. На 20 декември съдът на ЕС потвърди санкциите срещу Роман Абрамович.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст