ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кипърското правителство ще разработва стратегия за биоикономика

В Кипър започна проучване за разработването на Национална стратегия за биоикономика, която ще надгради и обедини в цялостен документ изпълняваните в момента планове за действие в тази област, съобщи кореспондент на Българското национално радио, позовавайки се на официално оповестени намерения на кипърското земеделско министерство.

Новата визия на правителството на Кипър ще бъде съобразена с всички стандарти и със стратегията за устойчива биоикономика на Европейския съюз, която определя 14 действия, подчинени на три основни приоритета, целящи укрепване на връзката между икономиката, обществото и околната среда, заявява министърът на земеделието Петрос Ксенофонтос.

На този етап развитието на биоикономиката в Кипър е насърчавана чрез редица стратегии и планове за действие в областта на селскостопанската политика, енергетиката и климата, горската политика, управлението на отпадъците, укрепването на кръговата икономика, зелените обществени поръчки.

Предстои в Министерския съвет да бъде внесен за одобрение и Национален план за действие за биологичното производство.

В съответствие с европейските цели Кипър ще насърчава чрез биоикономика по-ефективното използване на природните ресурси, както и инвестиране в научни изследвания и иновации за разработване на биоразградими продукти. Стремежът е да се постигнат устойчиви системи за храни, селско и горско стопанство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст