ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Поръчките на най-големите компании за оръжие са близо до рекорда

Пари алфа българия закона за счетоводството търговският баланс параходство брп

Портфейлът с поръчки на най-големите отбранителни компании в света се доближава до рекордни нива, след като през последните две години нарасна с повече от 10%, пише Financial Times, позовавайки се на анализ на портфейлите на 15 производителя. Ръстът се наблюдава на фона на геополитическото напрежение, отбелязва вестникът.

В края на 2022 г., според изданието, 15-те най-големи компании са имали общо неизпълнени поръчки от 777 млрд. долара. През първите шест месеца на 2023 г. неизпълнените поръчки са достигнали 764 млрд. милиарда. Натрупването на поръчки се увеличава значително, отбелязва Financial Times, тъй като правителствата продължават да правят поръчки.

Financial Times регистрира най-голям ръст на поръчките от южнокорейския производител на оръжия Hanwha Aerospace. От 2020 г. до 2022 г. броят на неизпълнените поръчки се е увеличил от 2.4 милиарда долара на 15.2 милиарда долара, включително от заявки, свързани с Украйна. Увеличава се обемът на поръчките и от германския концерн Rheinmetall: от 14.8 милиарда на 27.9 милиарда долара.

В началото на декември Vista Outdoor, която притежава компании за огнестрелни оръжия, заяви, че скоро ще има недостиг на барут, което тласка цените на оръжията нагоре. На фона на глобалните събития доставчиците на Vista Outdoor уведомиха компанията за „безпрецедентно търсене“ и „очакван световен недостиг на прах“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст