ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Индия разследва бизнесмен, финансирал британските консерватори

Гурсамарджит Сингх печели милиони от маркетинг и недвижими имоти. В Доминикана той си е купил паспорт, а в Обединеното кралство се е включил в голямата политика. От известно време обаче го разследват в Индия, съобщава сайта на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project ( OCCRP).

Прегрешението на Гурсамарджит Сингх е по-скоро странно: той е основен дарител на британската Консервативна партия в Обединеното кралство, през март 2013 г. е платил над 100 000 долара за доминиканския си паспорт, а през 2015 г. е купил къща с 18 спални, която сега продава за около 8 млн. паунда. Миналата година индийската полиция издава LOC (“Циркуляр за наблюдение”) срещу Сингх по сигнал за измама, подаден от снаха му.

В началото на 2010 г. Гурсамарджит Сингх е в разцвета на силите си. Неговата стартираща компания IndiaHomes обещаваше да “революционизира” пазара на недвижими имоти в Индия, като предлага технологични услуги за продажба на имоти само онлайн. Докато бизнесът му процъфтява, самият Сингх купува много имоти в Индия и Великобритания на стойност милиони долари.

През април 2015 г. – по време на срива на пазара на недвижимите имоти – той се оттегля от поста оперативен управляващ директор на фирмата. През следващата година

IndiaHomes прекратява дейността си,

оставяйки стотици клиенти без вложенията им.

За да замаже донякъде нещата, Сингх подава оставка като “обикновен” директор в компанията, отказва се от индийското си гражданство и си купува паспорт от карибския оазис Доминикана.

Благодарение на глобалния достъп, който предлага новото му гражданство, Сингх зарязва предишния си живот и се мести във Великобритания. На Острова започва да се подвизава под прякора си Сам Сингх, става основен дарител на Консервативната партия и си купува имение, което сега се продава за около 10 милиона долара.

Журналистите на OCCRP са получили поверителни документи, в които подробно са описани бизнес делата на Сингх, включително банкови извлечения, фирмени книжа, и фактури. Заедно с новодостъпните правни и корпоративни документи, те показват как

транснационалните елити печелят от използват т. нар. златни паспорти,

съчетавайки ги с… пране на пари през офшорни зони и изграждане на нов живот в чужбина.

Миналата година индийската полиция издаде така наречения LOC – “Циркуляр за наблюдение” срещу Сингх, след жалба за измама, подадена от неговата снаха в Индия. Според двама индийски адвокати, циркулярът изисква от властите да го следят на граничните пунктове и да го задържат за разпит, ако влезе в страната. Полицията не е повдигнала официални обвинения, но онлайн регистрите показват, че процедурата все още е в действие.

В отговор на молба за коментар, базираният в Делхи адвокат на Сингх отрича обвиненията и заявява пред OCCRP, че “циркулярът за наблюдение е свързан с нещастен частен семеен спор между неговия клиент и снаха му, която има лична вражда с него”.

Междувременно десетки клиенти на IndiaHomes от години се обединяват онлайн, за да се оплачат, че компанията ги е ощетила. Срещу Сингх или компанията не са предприети никакви правни действия във връзка с тези оплаквания.

Защитната теза е логична: IndiaHomes е дружество с много директори и още повече инвеститори, така че Сингх няма как да носи лично цялата отговорност. Освен това никога не е имало никакво съмнение, че той е разполагал с достатъчно финансови средства, за да купува имоти и да инвестира в други бизнеси. Колкото до доминиканското гражданство, то е придобито с цел улесняване на бизнес пътуванията и избягване на тромавите визови процедури.

Паспортът на Сингх е

един от 7700-те документа за самоличност,

издадени в Доминикана и разследвани от “Паспортите на Карибите” – международна мрежа за сътрудничество между OCCRP и партньори. В рамките на проекта е разследвана система, която според британските власти е свързана с ясни и очевидни злоупотреби.

Схемата, по която IndiaHomes е работила, е… съмнителна, меко казано: получава отстъпки от строителните компании – обикновено между 1 и 2.5 процента от стойността на имота – обещава да прехвърли спестените средства на клиентите, но накрая тези пари остават във фирмата и потъват в неизвестна (уж) посока.

Когато клиентите купували жилищата си, те получавали “кредитни бонове”, които IndiaHomes обещавала да изкупи обратно след известен период от време. В схемата решаващото е, че

клиентите плащат цялата цена предварително,

а после започват да си търсят отстъпките.

Десетки и стотици са ужилените, които не само заливат със сигнали индийския Национален форум за жалби на потребителите, но и създават неформални групи за натиск в социалните мрежи и интернет форумите.

Един от клиентите, Сумит Гаутам, подава жалба до Министерството на потребителите, в която се казва: “След повече от пет години и последователно проследяване… все още не сме получили тази брокерска отстъпка. Моята скромна молба е да предприемете подходящи действия срещу IndiaHomes”.

Срещу IndiaHomes обаче

не са предприети никакви правни действия.

Според индийските му адвокати обвиненията, широко отразените в openDemocracy през 2021 г. – са неоснователни и се отричат изцяло.

От OCCRP получиха девет кредитни известия от периода 2011-2015 г., които бяха публикувани в интернет или предоставени на репортерите от клиенти, които заявиха, че не са получили дължимите им пари.

В една от бележките от 20 януари 2015 г. се казва, че компанията майка на IndiaHomes, India World Technologies Pvt. Ltd., “си запазва правото по свое усмотрение да променя сроковете и условията в договорите по всяко време и без предварително информиране”.

Документ, описващ отговора на компанията на доклад за надлежна проверка, поръчан от акционерите, показва, че

одиторите са отбелязали няколко странни разхода

на Сингх през 2014 година. Примерно – открити са незадоволителни доказателства за плащания на стойност около 160 000 долара към гуру, онлайн гиганта “Амазон”, за хотели и развлечения.

В същия доклад се посочва, че “IndiaHomes” “използва маркетингови агенции за изплащане и управление на пасивни и сконтови плащания”. Уточнява се, че в края на 2014 г.

отстъпки на стойност около 700 000 щатски долара

са били “в процес на изплащане след събиране”, което показва, че IndiaHomes е разполагала с необходимите средства. Не е ясно обаче каква част от тези пари изобщо са били изплатени.

Докато клиентите на Сингх недоволстват, а акционерите се чудят какво става, личният му бизнес процъфтява. Стига, разбира се, тази “дописка”. на Сайтът за недвижими имоти IndiaHomes.com набира още 50 милиона долара от съществуващи инвеститори

През април 2015 г. Сингх се оттегля от поста управляващ директор на дружеството, но запазва акционерното си участие. Година по-късно – IndiaHomes обявява, че е преустановила стопанската си дейност. Дружеството обаче не е закрито, а собствеността е “пръсната” между офшорни фирми в Мавриций и Обединените арабски емирства. В корпоративните регистри не се посочва кой е собственик на тези дружества. Официално, Сингх запазва акциите си в IndiaHomes до 2019 година.

Легално доминикански гражданин

Докато е бил в IndiaHomes, Сингх е подготвял живота си извън Индия. На 27 март 2013 г. Сингх плаща 104 765 долара, за да получи законно доминикански паспорт. За целта той трябва да се откаже от индийското си гражданство, защото законите в родината му забраняват двойното гражданство.

Новият доминикански паспорт

позволява свободно пътуване до 130 държави,

като в част от държавите визите се продават свободно – по летища, гари и пристанища. Безспорно най-голямата екстра на доминиканското “тескере” е правото да получиш 10-годишна американска виза.

Другата сюжетна линия в живота на Сингх е имотните му интереси във Великобритания.

Той е купил къща в Бъкингамшир във Великобритания за около 3.1 млн. британски лири (около 4 млн. долара) чрез компанията от Британските Вирджински острови Linkfield Group Ltd, като част от цената е покрита с ипотечен кредит от банката ABN Amro на Нормандските острови.

Офшорната компания Linkfield е притежавала и инвестиционен портфейл от акции и облигации чрез сметка в банка Barclays в Сингапур на стойност близо 5 млн. долара, показват банковите извлечения, получени от OCCRP. (Репортерите направиха кръстосани справки за валутните курсове за датите, посочени в извлеченията, и провериха инвестицията в имота в Бъкингамшир в публичните регистри).

През 2015 г. Сам Сингх добавя към портфолиото си Хинуик Хаус – къща с 18 спални, построена по модела на оригиналния Бъкингамски дворец. Цената на новата му придобивка е 4 млн. паунда (около 6 млн. долара по тогавашния курс).

Хинуик Хаус

“Стъпвайки” на имотите си, Сингх започва да се интегрира и в британския обществено-политически елит. Между 2014 г. и 2019 г. той дарява малко над 270 000 паунда на управляващата Консервативна партия. След като Великобритания напуска Европейския съюз през февруари 2020 г., той прекратява дарителската си дейност. Или поне това се вижда в официалните регистри.

През 2016 г. Сингх е обявен за попечител на Elephant Family, благотворителна организация за дивата природа, която е избрала

крал Чарлз и кралица Камила за свои т.нар. кралски президенти.

Племенникът на кралица Камила – наскоро удостоеният с рицарско звание сър Бен Елиът, стана директор на новосъздадения британски бизнес на Сингх – Real World Technologies Ltd, през април 2017 година. През 2019 г. той подава оставка и в продължение на три години е… председател на Консервативната партия.

Дъщерното дружество на компанията сега извършва дейност като онлайн агент за недвижими имоти, работещ в Дубай, с името “Memorable”.

След като се премества в Обединеното кралство, основателят на IndiaHomes прави публично достояние свои снимки, на които стреля по фазани, стои пред “Даунинг стрийт” № 10 и се усмихва заедно с Тереза Мей и Борис Джонсън – двама лидери на партията на торите, които по-късно стават министър-председатели. Джонсън дори се е подписал в книгата за посетители на Хинуик Хаус, според снимка, която Сингх е публикувал в личния си профил в Instagram.

“Капо ди капи” на Сингх

Сингх също така има съвместни бизнес интереси с Арвинд Ханна, индийски политик и бизнесмен, който тази година беше обвинен, че е участвал в корупционна сделка с военни самолети.

Фирмени документи от индийския бизнес регистър показват, че през 2006 г. Сингх е инвестирал съвместно в компания, която е разработила хотел в Делхи – в съдружие с инвестиционна компания, чийто мажоритарен собственик е Ханна.

Дружеството е продадено през 2012 година. В размяна на имейли с неговата снаха Приянка Сингх, която е използвана като част от нейната гражданска жалба, Сингх също така казва, че портфолиото на Khanna е било сред “различни пулове от инвестиции”, които са били управлявани по това време от служители в офиса му.

През 2020 г. Сингх публикува

съобщение за рождения ден на Ханна в Instagram,

наричайки го “Capo di Capi”, т.е. “Бос на босовете”. Адвокатите на Сингх определят това като лична шега между стари приятели.

През март 2018 г. – след като IndiaHomes преустановява дейност, а Сингх се е оттеглил от ръководството и е останал “прост” акционер, компанията майка е купила губеща авиационна фирма, собственост на Кхана, за “скромните” 300 000 долара.

“Да спечелиш в Индия”

На бляскаво събитие през май 2014 г. по повод представянето на книгата му “Да спечелиш в Индия” – сборник с бизнес уроци на най-добрите индийски предприемачи, включително и на самия Сингх, той говори за значението на семейството. Презентацията му включваше надпис, гласящ: “Семейството е смисълът на съществуването на индийците”.

В същото време Сингх е ангажиран с финансови отношения със собственото си семейство, които в крайна сметка ще доведат до остър съдебен спор.

През 2021 г. съпругата на брат му, Приянка Сингх, подава граждански иск срещу Сингх във Върховния съд на Делхи, като иска обезщетение в размер на равностойността на около 2.3 млн. долара. В жалбата си тя посочва, че

през 2013 г. е превела около 1.4 млн. долара на три негови компании.

Явно в знак на благодарност, тя става директор и в трите фирми, но с достатъчно малки правомощия. “Просто бях карана да подписвам някои документи”, описва в жалбата си Приянка директорското си битие.

В иска си, който включва банкови извлечения, имейли от Сингх и неговия правен отговор, Приянка твърди, че Сингх е обещал да утрои парите ѝ за 7-8 години чрез сделки с имоти. Според нея обаче подобно нещо изобщо не се е случило – през май 2019 г. е получила едни 70 000 долара и… толкоз. Всичко останало е потънало в небитието и затова Приянка обвинява Сингх, че целта му е била да “да пропилее активите ѝ, като ги паркира в подставени компании, някои от които на чужда територия”.

В правния отговор на жалбата й Сингх заявява, че твърденията й са “погрешни, несериозни и погрешно формулирани”. Той

признава, че не ѝ е върнал парите,

но обвинява за това срива на пазара на недвижими имоти.

Адвокатът на Сингх отрича, че размяната на имейли, представени като част от делото, е истинска, и заявява, че те са част от клеветническа кампания, започната от неговата снаха. Процесът все още е далеч от приключване, но скандалът… продължава да набира скорост. Причината е, че Приянка е подала жалба срещу свекър си и в криминалната полиция, а той “скорострелно” решава да продаде къщата в Хинуик за 8 милиона паунда и да заживее на спокойствие в Дубай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст