Светът се подготвя за посрещане на 2024 година

Човечеството се подготвя да каже сбогом на 2023 година, която беше най-топлата година, откакто се водят подобни статистики, в която изкуственият интелект беляза подем, в която войната в Украйна, доближаваща се до втората си година, се допълни с тази между Израел и “Хамас” в ивицата Газа, отбелязва агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Светът посреща Новата година с население над 8 милиарда души и с надеждата, че ще сложи край на конфликтите по света и ще намали високата цена на живота. 2024 година ще бъда и годината на многото избори, като за половината от световното население това ще бъде година на ключови гласувания. Ще има избори в ЕС, САЩ, Русия, Индия, Южна Африка.

Това ще бъде и година на Летните олимпийски игри в Париж.

Светът се подготвя да се раздели с 2023 година, в която се завърна розовата вълна на “Барби манията” заради един хитов филм, и в която беше извършена първата трансплантация в света на цяло око.

През изминалата година Индия стана най-населената страна в света и първата поставила космически апарат на неизследвания южен полюс на Луната.

По традиция най-големият мегаполис, който ще навлезе в Новата година е Сидни, който се подготвя да празнува това с осем тона фойерверки и с един милион ликуващи хора в района на операта и на пристанището.

Но всъщност най-големият остров на архипелага Кирибати – Киритимати, на който живеят около 5000 души, е първият обитаем остров, който всяка година навлиза първи в Новата година, допълва ДПА.

Последни с 2023 година ще се разделят островите Американски Самоа.

Емблематични места, на които партитата за Нова година винаги са пораждали интерес, са зоната на Триумфалната арка, Айфеловата кула и “Шан-з-Елизе” в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, “Лондонското око” в британската столица, плажът Копакабана в Рио де Жанейро, площад “Таймс скуеър” в Ню Йорк, където се спуска Кристалната сфера.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст