До средата на януари ще бъде представен бюджетът на София

Кметът Терзиев

Работим активно по подготовката на бюджета на София за 2024 година. До средата на януари ще го представим за обществено обсъждане. С приемането на държавния бюджет за 2024 година бяха одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лева ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 година Това написа във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Ето и пълното му обръщение:

Отчетът ми днес ще бъде последният за тази година и събира най-важната част от работата ми през последните работни и празнични дни на 2023 година.

Преди това обаче, искам да изразя уважението си за посветеността и неотклонното преследване на целта от правителството и парламента, което ни доведе до този историческия момент – България става член на Шенген с премахване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници през 2024 година.

Тези две седмици са белязани и с още две важни постижения на правителството и народните представители на ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС. България влиза в 2024 година с приет държавен бюджет – нещо, което не се е случвало от три години. Промените в Конституцията на Република България са реалност. Вратата по пътя ни към истински правовата държава е широко отворена, въпреки че сериозната работа предстои. И имаме нов пример, че съгласието е възможно и постижимо.
В София – общинският съвет е замръзнал някъде във времето и новини няма.

Уважаеми г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви и безплодните ви разходки до Московска 33 веднъж седмично. София има нужда всички общински съветници да запретнете ръкави и заедно да си свършите работата. Решаваме наследени проблеми!

Ще повторя, че всички – и ние, и тези, които са управлявали, и опозицията, който и в каквато роля да е, трябва да поемем своята отговорност пред софиянци сега.

Междувременно екипът на общината и аз се справихме с множество големи и малки проблеми, направихме и няколко добри дела около Коледа. Всъщност това бяха две нормални седмици в Столичната община.

 • Работим активно по подготовката на бюджета на София за 2024 година. До средата на януари ще го представим за обществено обсъждане.
 • С приемането на държавния бюджет за 2024 година. бяха одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 година
 • Намерихме решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София, заедно с Министерския съвет, не с общинския. Екипът ни осигури част от необходимите средствата от над 10,2 млн. лева, а правителството одобри над 32 млн. лева допълнителен трансфер. Така осигурихме довършването на проектите и осигурихме възможност да кандидатстваме за нови и така да продължим изграждането на ВиК инфраструктурата на столицата.
 • Подписах договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот в район „Връбница“ от близо 52 дка, което ще ни позволи да разширим гробищния парк „Бакърена фабрика“.
 • Обявихме война на нарушителите – било те източници на замърсяване на въздуха или паркирали по тротоарите. Столичният инспекторат само за един ден на 20 декември извърши 87 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на въздуха. Започнахме систематично да следим за неправилно паркирани автомобили и да разчистваме тротоарите – не само в центъра на столицата, но и в кварталите – в сътрудничество с районните кметове.
 • Освободихме площад “Св. Неделя” от паркиралите автомобили и го отворихме за всички софиянци – за постоянно. Следващата ни цел е пълна реконструкция на площад “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и пространството пред Съдебната палата.
 • От 23 декември движението на трамвай № 5, най-старата трамвайна линия в София, беше възстановено. Това стана възможно благодарение на усилията на екипа на общината и въпреки недалновидното планиране и управление на проекта по ремонта на трасето от предишните управляващи. Разказът защо и как заслужава отделен пост. Сега се радвам, че успяхме да възстановим емблематичния трамвай № 5 точно преди празничните дни.
 • В тези две седмици продължихме да украсяваме София – 1100 метра нови светещи гирлянди и и 112 светещи празнични елементи. Каквито и критики да имате, ще са резонни. Това, което мога да обещая, е, че София ще изглежда различно по същото време на 2024 година.
 • След падналия сняг на 18 декември, с екипите на „Аварийна помощ и превенция“ помогнахме на общо 15 души, сред които и четири семейства с деца, баща с диабет и дъщеря му, които бедстваха на Витоша.
 • След пожара в жилищна сграда в квартал „Курило”, гр. Нови Искър веднага доставихме два фургона с ток и вода за хората, които останаха без подслон. Предложиме подслон и в центровете за временно настаняване, докато се поправят щетите. Пострадалите отказаха тази помощ, но хотел наблизо е предложил подкрепа, която те са приели. Екипът на „Аварийна помощ и превенция“ премахна опасните останки по сградата и ще помогне със средства и със самия ремонт на покрива.
 • Преди Коледа започнахме инициатива за осигуряване на храна и топли напитки на бездомни хора до 31 декември в столичния храм “Св. Мъченица Параскева”. Екипите на дирекция “Аварийна помощ и превенция” раздават на бездомните хора пакети с храна и напитки при обичайните си обходи.
 • Започна изпълнението на проект, който подкрепя нуждаещи се хора в центровете за временно настаняване. Ще бъдат предоставяни пакети с храна за всички над 400 души, които са настанени в трите центъра в столицата. Освен топъл обяд, в кризисните центрове ще бъдат доставяни и хранителни продукти за семейства с малки деца.
 • В дните преди Коледа екипът ни обиколи пенсионерски клубове в цяла София, за да занесем подаръци за празника. Благодаря на всички фирми, хора и организации, които изпратиха коледни кошници с подаръци, с които успяхме заедно да направим празника на възрастните хора по-хубав.
 • Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Ще даря и тази, и всяка следваща така, както бях обещал.
 • Срещам се с граждани всяка седмица вече месец в приемната на кмета. Припомням телефона – 02 937 7582, за да можете да си направите среща с мен и с всеки от екипа ни от заместник-кметове.
 • За първи път като кмет на София свързах двама млади, лъчезарни хора Христиана и Аднан в семеен съюз. Благодаря им, че споделиха с мен брачната си церемония и им пожелавам много щастие и любов.
 • За завършек на тези две седмици, Симеоновският лифт спря и не е ясно кога ще заработи. Екипи на Общинската полиция и “Аварийна помощ и превенция” към общината ще поемат организацията на движението и ще осигурим повече автобуси по ключовите трасета, за да може да компенсираме липсата на лифт през следващите седмици и до възстановяването на работата на лифта. След празниците ще продължа работата по този казус.
  Обещахме на софиянци, че до края на този мандат ще намерим решение с достъпността на Витоша и ще превърнем планината в парк за всички хора и всички сезони. Нещо, което ГЕРБ и сменящите им се “партньори” не направиха дори и плах опит да свършат за софиянци през всичките години на управление.
 • И накрая за любителите на ледените спортове – на 2 януари 2024 година ледената пързалка в спортен комплекс „Възраждане“ ще работи от 10:00 ч. до 20:00 ч., а входът ще е свободен за деца и ученици.

В броените часове до Нова Година ви пожелавам 2024-та да ни донесе здраве, любов, нови мечти и силите и упорството да ги сбъдваме. Пожелавам си заедно с вас да направим София един по-добър град за живеене. Без всеки един от вас и вашето активно участие няма как да успеем.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст