Великобритания намери алтернатива на паспортните проверки по летищата

летище Софияаерогара

Властите на Обединеното кралство планират да въведат система за лицево разпознаване на граничните пунктове на летищата, така че пътниците да не трябва да представят паспортите си. Това съобщава вестник “Таймс”.

„Пътниците, идващи във Великобритания, няма да трябва да представят паспортите си на границата. Нови електронни врати ще бъдат инсталирани на летищата, за да позволят на пътниците да влязат в страната, използвайки само разширено лицево разпознаване“, се казва в статията.

Отбелязва се, че първите тестове на новата система ще започнат на летищата в кралството през 2024 година.

Ръководителят на британските гранични сили Фил Дъглас казва в интервю за изданието, че целта на иновацията е да се създаде „умна граница“, която да не е толкова много „проблемна“, колкото е в момента.

В края на ноември членовете на Европейския парламент написаха отворено писмо до френския президент Еманюел Макрон, призовавайки го за забрана на използването от френската полиция на алгоритмичен софтуер за видеонаблюдение Briefcam. Това съобщава вестник Le Monde.

В статията на изданието се казва, че след разкриването на самоличността на потенциални заподозрени при разследвания на френската полиция с помощта на система за разпознаване на лица, 45 членове на Европейския парламент са се свързали с френските власти с надеждата да окажат натиск върху тях, преди да обсъдят въпроса в Европейския съюз.

„45 леви европейски депутати публикуваха отворено писмо до президента на републиката Макрон, министър-председателя Елизабет Борн и министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, в което осъждат използването на този инструмент и изискват да забраните използването му на обществени места в рамките на бъдещата европейска регулация на изкуствения интелект“, пише изданието.

В средата на ноември се оказа, че от 2015 г. френската полиция използва софтуер на израелската компания Briefcam, който й позволява автоматично да разпознава човек във видео по лицето му или превозно средство по номера му.

На 25 ноември Макрон обеща да изкорени насилието над жени във Франция, като създаде база данни за извършителите на подобни престъпления.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст