Израел изтегля хиляди военнослужещи от Газа

израелска армия израелски сили военни войници газа споразумение преговори стоп удар отговор кайро

Вероятно предстои нова дългосрочна фаза на сражения с по-слаба интензивност срещу “Хамас”

Израелските военни днес потвърдиха, че изтеглят хиляди свои военнослужещи от ивицата Газа – стъпка, която може да разчисти пътя за нова дългосрочна фаза на сражения с по-слаба интензивност срещу палестинското ислямистко движение “Хамас”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Потвърждението за планираното съкращаване на войските идва в същия ден, в който Върховният съд на Израел отмени ключова разпоредба от оспорвания план за съдебна реформа на правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Макар че планът за съдебна реформа не е пряко свързан с военните действия, той бе източник на дълбоки разногласия в Израел и излагаше на риск готовността на армията преди атаката на “Хамас” на 7 октомври, станала причина за продължаващата война.

Политиците предупредиха да не се разпалват отново тези разногласия и да не се накърнява националното единство, което е преобладаващо през цялата война между Израел и движението “Хамас”.

В съобщението си израелската армия посочва, че пет бригади, или няколко хиляди войници, ще бъдат изведени от ивицата Газа през следващите седмици. Някои от тях ще се върнат в базите си за по-нататъшно обучение или почивка, докато много от по-възрастните резервисти ще се приберат у дома.

Войната се отразява негативно на израелската икономика, тъй като пречи на резервистите да ходят на работа, да управляват бизнеса си или да се върнат към университетското си обучение.

Този ход е в съответствие с плановете, които израелските лидери очертаха като военна кампания с по-слаба интензивност, която се очаква да продължи през по-голямата част от годината и се фокусира върху останалите крепости на “Хамас” и огнищата на съпротива в ивицата Газа.

Израел обяви, че е близо до оперативен контрол над по-голямата част от северната част на Газа, което намалява необходимостта от присъствието на негови сили там. Въпреки това ожесточените сражения продължават и в други райони на палестинската територия, особено в южната част, където много от силите на “Хамас” остават непокътнати и където са избягали повечето от 2,3 милиона жители на ивицата Газа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст