ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какво може да се обърка на пазарите през 2024 година?

Прогнозите на Уолстрийт за отминалата година до голяма степен не успяха да предвидят възхода на фондовите борси. През ноември и декември 2022-а анализатори ветерани на пазарите на акции предсказаха, че 2023-а ще е година, която трябва да отпишем. Те обясниха, че високата инфлация, задаващата се глобална рецесия и растящите лихвени проценти ще ограничат покупателния потенциал на домакинствата и ще свият корпоративните печалби. За инвеститорите пък те предвещаха частични печалби и едни от най-слабите 12 месеца за борсовия индекс S&P 500 от 15 години насам.

Пазарните играчи повярваха частично на тези прогнози. Лихвените проценти действително скочиха до най-високите си равнища за последните почти две десетилетия, но S&P 500 се изкачи изненадващо до почти рекордно висока стойност и приключи 2023-а на 4,769.83 пункта – годишна печалба от 24.23 процента. Възходът беше подгрян до голяма степен от т. нар. “Великолепна седморка” от акциите на технологичните компании с мега-капитализация “Епъл”, “Амазон”, “Алфабет”, “Мета”, “Майкрософт”, “Тесла” и “Енвидия”, които допринесоха за 76% от миналогодишната печалба на широкия щатски борсов индекс,

пренебрегвайки банковата криза, войните в Украйна и Близкия изток

и забавения растеж на китайското стопанство. Анализаторите от Уолстрийт прогнозираха в края на 2022-а, че S&P 500 ще приключи 2023-а с котировка 4009 пункта.

И другите основни американски борсови индекси постигнаха добри резултати, като “шампион” е NASDAQ Composite, който приключи 2023-а с 43.42% годишен ръст – до 15,011.35 точки. Елитният DJIA се представи по-скромно – с ръст от 13.7% до 37,689.54 пункта, а NYSE Composite прибави 10.99% към пазарните си оценка – до 17,852.89 пункта.

Криптовалутите постигнаха още по-добри резултати.

Bitcoin успя да преодолее правните репресии

срещу най-едрия играч от сектора (криптоимперията на Сам Банкман-Фрайд – FTX) и увеличи пазарната си оценка с над 150%, превръщайки се в един от най-печелившите рискови активи за 2023 година.

“2023-а беше велика година за опозиционерите”, коментира Дейвид Бансен – основател и главен инвестиционен директор на фирмата за управление на лични състояния “Бансен груп”. И допълва, че преди година са съществували макроикономически опасения, оценки и финансови главоболия, които са изглеждали трудни за преодоляване, но иронията е, че те дефакто не са оправдали, въпреки че всичко, от което са се страхували инвеститорите, е било още по-лошо.

Прогнозата на Уолстрийт за 2024-а е по-розова. Анализаторите предвиждат

по-ниски кредитни разходи, икономическо охлаждане без рецесия

и изключително добра година за инвеститорите.

Тези очаквания обаче могат много бързо да се окажат нереални. Куп неща биха могли да разлюлеят пазарите, като един от най-важните фактори е евентуалното подновяване на инфлационния натиск. Има и други неизвестни в годината когато електоратите на повече от 50 държави, включително и Съединените щати, трябва да вземат решения на кого да гласуват доверие на предстоящите избори.

Обобщеният сценарий на Уолстрийт за края на 2024-а е индексът S&P 500 да се повиши до 5068 пункта, което означава годишна печалба от грубо 6 процента. Това е усреднената прогноза на “Джей Пи Моргън Чейз”, “Моргън Стенли”, “Уелс Фарго сикюритис”, “Джефрис”, “Ю Би Ес глоубъл мениджмънт”, “Роял бенк ъф Скотлънд кепитъл маркетс”, “Бенк ъф Америка”, “Ситигруп”, “Дойче банк” и “Голдмън Сакс груп”.

Лагерът на оптимистите оглавяват последните три банки, които предвиждат 5100 пункта за S&P 500 в края на 2024-а. “Голдмън Сакс груп” се мотивира с изненадващото официално изявление на Федералния резерв от 13 декември след последното за 2023-а съвещание на банковия паричен комитет за три потенциални лихвени редукции през идната година. По-ниските цени на заемите

ще увеличат потребителската мощ на домакинствата и на бизнеса,

което ще подкрепи баланса на корпоративна Америка.

Друг катализатор, според анализаторите на “Голдмън Сакс”, е очакваната промяна на стратегията на инвеститорите. Докато през миналата година те са предпочитали да вкарват повече средства в по-сигурните по отношение на лихвените промени активи каквито са паричните фондове и са избягвали акциите, през тази нещата ще се обърнат надолу с главата и с понижението на лихвите част от кешовите вложения ще се насочат към фондовите борси.

Стратезите на “Бенк ъф Америка” също са настроени оптимистично и в годишната си прогноза посочват 5000 пункта за S&P 500 в края на 2024-а, благодарение на благоприятния сценарий от падащи цени и растящи корпоративни печалби.

Противоположният

лагер на песимистите оглавява “Джей Пи Моргън Чейз”

с предвиждането си за 4200 пункта котировка на S&P 500 в края на тази година.

Банковият екип от анализатори под ръководството на главния стратег за глобалните пазари Марко Коланович очакват борещи се със скъпотията потребители с изчерпващи се спестявания, потенциална рецесия и геополитическа несигурност, които биха могли да тласнат нагоре цените на суровините, особено на суровия петрол, и да охладята глобалния растеж.

Мнозинството колеги на Коланович пък са дори още по-мрачно настроени към Европа, където рецесионните тревоги са по-силни. Докато предвижданията за Азия са за още една година със стабилен растеж, особено в Индия и Япония.

Други банкери са по-обнадеждени за американските потребители, но посочват

друго предизвикателство пред инвеститорите:

ако икономиката се задържи по-силна, това ще е нож с две остриета за инвеститорите. Защото перспективата за активно потребление на домакинствата и бизнеса създава инфлационен риск, който може да принуди Федералния резерв да остави лихвените проценти по-високи за по-дълъг период от време и дори да не започне да ги сваля. Което е неблагоприятно събитие за акциите и би означавало “равна” година или, ако има подем, той да дойде отново от “Великолепната седморка”.

Големите неизвестни и непредсказуеми явления са политиката и изборите.

Историята от последните седем десетилетия показва, че

президентските избори в Съединените щати не са “убийци” на борсовия подем

и че през този период S&P 500 е поскъпвал средно със 7% в изборните години. И те вероятно и този път няма да вкарат допълнителни колебания на пазарите, според оптимистите от Уолстрийт, въпреки множеството въпросителни по отношение на тазгодишните състезания. Първо – дали планината от правни проблеми ще извади от битката водещия кандидат на републиканците Доналд Тръмп? Второ – дали падащият рейтинг на сегашния президент Джо Байдън ще отвори вратата за силен конкурент от трета партия? И трето – дали резултатът от изборите няма да бъде оспорен и да предизвика конституционна криза?

По оценка на Бансен, “изборите няма да са основният тригер за фондовите борси поне до ноември 2024-а по простата причина, че до тогава пазарните играчи няма да знаят кой ще ги спечели”. Неговият съвет към инвеститорите е да не се опитват да отиграват влиянието на вота върху пазарите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст