Как ще се промени системата на ол инклузив в турските хотели

анталия

Без алкохол и шведска маса. Турските хотелиери искат да преразгледат формата all inclusive. Няма да е възможно системата да се изостави напълно, но е необходимо да се реформира, казва Каан Кавалоглу, президент на Асоциацията на хотелиерите и туроператорите на Средиземноморието. Според него, неограничените напитки ще изчезнат първи от ол инклузив хотелите. На туристите ще бъде предложен основен набор от алкохол, но ще трябва да доплатите за премиум уиски. Защо бизнесът настоява за промяна? И ще се запази ли обичайният формат на почивка?

Турските хотелиери

обясняват необходимостта от реформи с икономически съображения.

Годишната инфлация в страната достигна 60%, акцизите върху алкохола редовно се повишават, а цената на вечерята в местните ресторанти е почти по-висока, отколкото в заведенията в Париж или Лондон. При тези условия all inclusive не се изплаща.

Освен това вече няма нужда така да се привличат клиенти. Ако по-рано хотелите се опитваха да привлекат гости, колкото е възможно повече и измисляха всякакви трикове, включително ол инклузив и ултра ол инклузив, сега Турция е призната за страна за много качествена почивка и хотелите се продават добре.

Турски бизнесмени твърдят, че през последните 10 години изискванията на клиентите също са се променили, така че

реформата за ол инклузив е дори закъсняла.

Например, туристите все повече започнаха да отказват алкохол, което означава, че е логично да им се предлагат програми без напитки. Релаксирането на шезлонг с коктейл в ръка не е проблем, но срещу заплащане.

Твърди се, че „шведската маса“ също е станала по-малко търсена. Потребителите имат твърде различни вкусове. Сега, например, сред хората, които купуват пътувания до Турция, пакетите с а ла карт ресторанти стават много популярни, когато има възможност за поръчка на ястия от менюто, посочват експерти.

Хотелиерите уверяват, че този ол инклузив ще е още по-изгоден за почиващите. Според бизнесмени, цената на почивката ще намалее със 7-10 процента. За туристите това е важен аргумент, като се има предвид, че през миналата година Турция за първи път влезе в топ 5 на най-скъпите дестинации. 

Цената на храната, особено в сегмента на евтините хотели, сега се е увеличила значително.

Тя представлява около 15% от общата цена на туристическия пакет. Тоест, с цена на туристическия пакет от 800 долара, например, системата all inclusive ще струва поне 100 долара. Ако умножите това по броя на хората на едно пътуване за четиричленно семейство, цената на храната ще бъде 400 долара. Отказът от тях е значително спестяване, особено ако не се наслаждавате на „благите на цивилизацията“ под формата на неограничен алкохол.

Някои хотели вече започнаха да променят условията на системата ол инклузив. Според експерти, обаче става дума само за хотели в луксозния сегмент. Но масовият потребител няма да оцени реформата, дори ако тя направи пътуванията до Турция по-евтини, казват други от туристическия бранш. На първо място, потребители на турския продукт са семейни двойки с деца, които искат да получат само пълния пакет. Следователно лъвският дял от хотелите никога няма да се откажат от ол инклузив, в противен случай ще загубят част от пазара си.

Заедно с това, трябва да се отбележи и факта, че алтернативните дестинации на Турция, например арабските емирства, напротив, започнаха да развиват концепцията „всичко включено“ в своя туристически продукт.

Не е ясно обаче, доколко турските хотелиери се интересуват от предпочитанията на различните туристи. 

(по материали от чуждестранния печат)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст