Наводнения предизвикаха хаос в източната част на Австралия

Проливни дъждове предизвикаха наводнения на отделни места в източната част на Австралия днес, 2 януари, предаде “Ройтерс”. Заради наводнените пътища са откъснати градове и има нанесени щети на множество имоти.

Местните власти посъветваха жителите в ниските райони да се преместят на по-високи места.

Няколко региона в югоизточната част на щата Куинсланд и в северната част на Нов Южен Уелс отчитат, че излелите се за последните три дни дъждове по обем са равни на количеството, което се изсипва над Австралия за два месеца.

По време на брифинг, вицепремиерът на Куинсланд – Камерън Дик – призова хората да не излизат на пътищата, докато времето се нормализира, защото ситуацията е опасна и има риск от животозастрашаващи наводнения, които могат да възникнат на много места.

През следващите 24 часа прогнозата е за валежи до 350 мм, информират от Бюрото по метеорология.

Телевизиите излъчиха кадри, на които се виждат отнесени коли, паднали дървета върху покриви, наводнени къщи, вклюително и как спасителни екипи газят във вода, достигаща до кръста им.

Някои региони, засегнати от стихията, вече бяха ударени и от друга буря по време на коледните празници, която отне живота на 10 души и спря тока на десетки хиляди домакинства. Около 11 000 жилища са все още без ток.

През последните години изменението на климата засили екстремните прояви на природните стихии в Австралия, отчитат експерти. Метеорологичният феномен „Ел Ниньо“, който може да провокира горски пожари, циклони и продължителна суша, също продължава да притеснява местните власти през австралийското лято, което започна през декември и ще завърши през февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст