Проверка установи неефективно управление на Столичния завод за третиране на отпадъци

Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години. Това установи новият мениджмънт на завода по една от течащите на място проверки, съобщиха от Столичната община. Сред другите констатации са, че произведеното гориво – RDF, получавано от преработката на твърди битови отпадъци, е с лошо качество, а това означава по-малко търсене от фирмите, които го оползотворяват. Клетките за отпадъците в депото се запълват по-бързо от планираното и има риск от потенциална криза с боклука на София до две-три години, се казва в съобщението.

Предишното ръководство на общината е прекратило нов договор за оползотворяване на отпадъци, а старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието, посочват от Столичната община.

За 2023 г. СПТО е произвел два пъти по-малко количества RDF – по документи заводът трябва да произвежда 185 хил. тона, а реално произведените количества са по-малко от 80 хил. тона. За 2020-а, 2021-ва и 2022 г. от произведените близо 555 хил. тона RDF, като едва половината – 229 хил. тона са предадени за изгаряне. Това означава, че за три години са оползотворени едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира. Започнало е запълването на последната клетка за депониране на отпадък по-рано от планираното, допълват от общината.

Посочва се, че по проект капацитетът на последната клетка за складиране на отпадъци може да бъде използван за шест години. Изчисленията обаче показват, че тя е със значително по-малък капацитет и ще бъде запълнен много по-рано. Изграждането на нови клетки ще отнеме повече време, отколкото запълването на съществуващата.

Времето зa отчуждителни процедури, проектиране и изграждане отнема около четири години и ще струва около 21 млн. лева, каквато е била стойността за клетки 3 и 4, казват от мениджмънта на завода. В съобщението е цитирана и една от основните причини за предварителното запълване на депото – недоброто управление на процесите за производство на RDF и като резултат, ниското му качество.

В съобщението от общината се казва още, че ситуацията се усложнява допълнително от факта, че предишното ръководство на Столичната община е подписало в началото на юни м.г., а след това е прекратило през септември договори за продажба на RDF. Посочената причина е невъзможност за финансиране. Това оставя СПТО с един единствен договор по оползотворяване на RDF, като дори и той не може да бъде изпълнен заради лошото му качество и системните проблеми в работата на предприятието, пишат от Столичната община.

Допълва се, че през декември от новото управление на завода са въведени мерки, които са повишили с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с ноември.

“Въпреки взетите мерки, сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме“, казват от завода. Предвижда се да започне нова обществена поръчка за RDF и се работи активно за повишаване на качеството. Очакването е така цената да бъде намалена и да бъдат оползотворени всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните три години. „През последните седмици на 2023 г. стабилизирахме процесите в производството и започна въвеждането на мерки, които доведоха до подобряване на качеството на RDF горивото”, каза Николай Савов, временно изпълняващият длъжността директор, цитиран в съобщението, предаде БТА.

Първата проверка, която кметът на столицата Васил Терзиев назначи след встъпването си в длъжност и която доведе до смяна на ръководството, беше тази на СПТО, припомнят от общината. Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние и управление на стратегически важния за София завод. Очаква се одитът да приключи в началото на януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст