Стъпка в правилната посоки, очакваме пълноценно приемане в Шенген

“Решението за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода е стъпка в правилната посока, но за бизнеса това не е достатъчно”. Това гласи позицията на председателя на УС на Българо-румънска търговско-промишлена палата Виктор Гугушев, подкрепена от ръководството на организацията.

„Фокусът на българското правителство през 2024 година трябва да е насочен към пълноправно приемане на страната в Шенген и то във възможно най-кратки срокове. Категорично заявяваме, че очакваме от отговорните институции – правителство, ресорни министерства, агенции и служби – да изпълнят ангажиментите си и да настояват пред европейските ни партньори за равнопоставеност на страната ни в Шенген. Нека да не се заблуждаваме, че България и Румъния са пълноправни членове на Шенген. Напротив, за двете държави основния проблем в преминаване на сухопътните граници остава нерешен и с неясна перспектива това да се случи.“, допълни адв. Гугушев.

От БРТПП настояват до средата на 2024 година да има ясна пътна карта и конкретни ангажименти от страна на действащото правителство, които да имат за цел пълноправно приемане на България и Румъния в Общността. Това според БРТПП ще даде възможност на бизнеса да планира развитието си да и да има необходимата предвидимост.

„Икономическите (и не само, но социални и културни) щети, които двете държави търпят трудно биха могли да бъдат измерени, но всеки, които се е наложили да премине границата между България и Румъния, е виждал колоните от превозни средства (лични и товарни), които стоят и чакат да бъдат проверени и допуснати до съседната държава.“, завърши Виктор Гугушев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст