Фалитите в Швеция са най-много от кризата през 90-е години на миналия век

Броят на банкрутите в Швеция е скочил с 29% през 2023-а до най-високото си равнище от 90-е години на ХХ век когато спукалият се балон на сектора на недвижими имоти имотния балон нанесе сериозни поражения на банковата система на страната. Все пак, фалиралите компании са по-малко в момента благодарение на далеч по-глобализирания пазар отколкото в края на миналия век когато обсегът на кризата е бил по-широк, коментира Габриела Горансон – главен изпълнителен директор на кредитната агенция UC, обобщила данните. Налице са обаче и предупредителни знаци, че това може да е върхът на айсберга в условията на упорито висока инфлация и лихвени проценти.

През миналия декември фалитите са се увеличили с общо 23% спрямо същия период на 2022 година, посочва UC. В същия момент броят на новостартиращите фирми е най-нисък за последните повече от десет години в много едри индустриални сектори, между които строителния и търговията на дребно, както и хотелския и ресторантьорския. Което е влошаване на положението спрямо есента на 2023 когато банкрутите са демонстрирали признаци на стабилизиране, по оценка на Горансон.

Преобладаващите прогнози за Швеция са, че страната ще изпадне в рецесия през тази година, а централната банка се очаква да прекрати продължилата 18 месеца възходяща лихвена кампания заради охлаждането на инфлацията.

Горансон посочва, че агенцията й предвижда конфигурация, при която компаниите, които до сега са издържали и са оцелели, няма да могат повече да поддържат стабилен оборот и ликвидност. Което, на свой ред, може да задейства следващата вълна от фалити.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст