ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ахмед Доган предложи Делян Пеевски и Джевдет Чакъров да си поделят председателското място в ДПС

Ахмед Доган

Лидерът на ДПД Ахмед Доган предлага партията да има двама председатели. По думите му формулата за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС е съпредседателството между шефа на парламентарната група на ДСП Делян Пеевски и депутата Джевдет Чакъров. В мотивите си за това предложение той отбелязва принципа на взаимното допълване, а не на конкурентното начало, “защото два остри камъка брашно не мелят” . “Обръщам се към вас с тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС. Дълго време съзнателно се самоизолирах и затова имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е напът да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация”, казва той.

“Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на “пазарната демокрация” “изяждат” традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили”, изтъква Доган.

“В спешен порядък предлагам стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони. Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на “изход” в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакров“, отбелязва Доган.

Според почетния председател на Движението, Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, защото в продължение на 14 години и девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.

“Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще боде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС“, уточнява Доган.

“А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата”, посочва още Ахмед Доган.

“Нещо повече – фактът, че сме на опашката на ЕС означава, че времето ни е изпреварило и ние вървим след събитията, затова продължаваме да изоставаме. Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирано от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие. Бъдете живи и здрави! Всевишният да ни е на помощ”, завършва той и се подписва като “Винаги ваш: Ахмед Доган”.

През ноември санкционираният по глобалния закон “Магнитски” председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че се кандидатира за председател на партията. Той откри сам заседанието на Централния съвет на партията, на което беше решено Националната конференция за избор на нов председател да се проведе на 24 февруари. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган тогава похвали Пеевски и го нарече “феномен”.

Преди това Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на партията. Оперативното ръководство бе поето от почетния председател на ДПС Ахмед Доган до провеждането на националната конференция, която ще избере нов лидер. Заедно с лидерския пост Карадайъ напусна и председателския пост в парламентарната група на ДПС. Депутатите от Движението се ръководят еднолично от Пеевски, който преди това беше съпредседател на групата заедно с Карадайъ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст