ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентката на “Харвард” подаде оставка след скандал с антисемитизъм в университета

Клодин Гей Харвард
Клодин Гей (Ройтерс)

Клодин Гей стана вторият подал оставка ректор по подобни причини след президентката на Университета на Пенсилвания

Президентката на престижния Харвардски университет Клодин Гей обяви оставката си след обвинения в плагиатство и напрегнато изслушване в Конгреса относно борбата с антисемитизма в университетското градче, предадоха Франс прес и БТА.

“С натежало сърце, но с дълбока любов към Харвард пиша, за да обявя, че ще се оттегля от поста президент”, заяви Клодин Гей в писмото си за оставка, публикувано днес.

През юли 53-годишната професорка по политически науки стана първият чернокож ректор на Харвардския университет, но през последните седмици бе подложена на остри нападки. Консервативен уебсайт я обвини в плагиатство заради нейни научни трудове. Отправени ѝ бяха и критики, свързани с отговорите ѝ по време на изслушване пред Конгреса на САЩ, във връзка с борбата с антисемитизма в университетските среди. По време на това изслушване републиканската конгресменка Елиз Стефаник приравни призивите на някои студенти за “интифада” с подстрекаване към “геноцид срещу евреите в Израел и по света”, припомня АФП.

“За мен беше много трудно да виждам как се хвърля съмнение върху ангажиментите ми да се противопоставям на омразата и да поддържам академичната строгост и беше ужасно да бъда обект на лични нападки и заплахи, подхранвани от расизъм”, обяснява Гей в писмото си.

Тя стана вторият подал оставка ректор на университет от Бръшляновата лига, която обединява осем изключително престижни университета. Миналия месец подаде оставка Елизабет Магил, която ръководеше Университета на Пенсилвания и също беше критикувана за коментарите си по време на същото изслушване.

Повече от 70 конгресмени, включително двама демократи, както и бивши студенти и известни дарители, поискаха оставката на Гей. Въпреки това тя спечели подкрепата на образователната общност и в средата на декември беше преназначена, припомня АФП. Нейният мандат стана най-краткият в историята на основания през 1636 г. университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст