ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Гърция имат отлични стратегически отношения, изтъкна Денков

Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на днешната среща на премиерите на България и Гърция Николай Денков и Кириакос Мицотакис. Те проведоха разговор на четири очи в Атина.

България и Гърция имат отлични стратегически отношения, заяви българският министър-председател. Той акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. „Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци“, подчерта Денков.

Мицотакис отбеляза като приоритет на свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. „Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори“, изтъкна гръцкият премиер.

Днешното посещение на българския министър-председател в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври миналата година в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март тази година за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. „Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия“, каза още Мицотакис. Той посочи, че визитата на Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 година и това говори за качеството на двустранните отношения.

След срещата на четири очи между двама премиери се проведе и работен обяд, в който взеха участие също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст