ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дойде ли наистина краят на управленското безхаберие по адрес на „Гранична полиция“?

След като години наред държавата си затваряше очите за проблемите на „Гранична полиция“ – а и на полицията по принцип – заради очакваното пълноправно присъединяване към Шенген (дано все някога се случи!) нещата най-после могат да се променят. Особено по отношение на кадровата обезпеченост и условията на труд. Това е похвално, но дано поне някой се сети и анализира причините, поради които от 30 и кусур години положението по границите е повече от плачевно.

Директорът на “Гранична полиция” Антон Златанов заяви в телевизионно интервю в четвъртък (4 януари), че ще поиска от правителството да увеличи броя на служителите в дирекцията. Той предлага отваряне на 1200 нови щата, като целият процес по назначаването им ще отнеме около 4 години, защото за 52 календарни седмици

могат да бъдат запълнени средно 350 щатни бройки.

“Всички те преминават подготовка, което изисква време. Когато поех дирекцията в средата на миналата година, имаше около 700 вакантни длъжности. Нужни са ни обаче поне още 1200 нови служители. В момента в “Гранична полиция” работят около 7500 души”, посочи Златанов.

Той подчерта, че основният фокус на “Гранична полиция” през последната година е бил да се спрат мигрантите, опитващи да влязат през турската граница. По негови изчисления трафикът на бежанци през Сърбия е намалял с 40% и това се усещало в Австрия. Златанов бе категоричен, че

ние не сме най-проблемната страна в Европа

по отношение на миграцията, защото се справяме с бежанците много по-добре от много други страни. Около 15% от мигрантите избират Балканския път, докато по море през Гърция и Италия минават около 70 процента.

Със сигурност директорът на „Гранична полиция“ е прав да твърди, че ако искаме резултати, промените са задължителни. По времето на ГЕРБ (2009-2013 г. и 2014-2021 г.), както и по времето на скорострелната коалиция между БСП и ДПС, позната като “Орешарски” (2013-2014 г.), „Гранична полиция“ беше оставена на доизживяване. То продължава и до ден днешен, нищо че Европейската комисия отпусна достатъчно пари за оборудване, а

бюджетът на МВР вече гони 3 милиарда лева.

Щатното разписание на дирекцията е все така незапълнено, текучеството заради ниските заплати върви с пълна сила, а парите за униформи, техника, оръжие и боеприпаси по традиция потъват в някакви други посоки.

Резултатът е потресаващ: през последните 10 години, вместо броят и квалификацията на граничните полицаи да гони европейските стандарти, щатът на „Гранична полиция“ бе орязан брутално – с около 1300 бройки, както твърди бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

В обучение и задържане на кадри не се забелязват никакви инвестиции, за сметка на недомислени и откровено малоумни проекти като оградата по българо-турската граница, която първоначално струваше 200 милиона евро, а по-късно – след като падна и пропадна няколко пъти – окончателно стана… чисто златна. За да се стигне до 2021-2022 г., когато въпросното гранично съоръжение придоби типично нашенски вид –

срязана тел, съборени и подпрени с камъни колци,

дупки, запушени с найлон или изкърпени със свински опашки, гъсти храсталаци от двете страни на браздата…

През октомври 2023 г. кабинетът „Денков – Габриел” реши, че бойци Българската армия ще ремонтират граничната ограда с Турция и прилежащия път и отпусна за целта поредните 5 милиона лева.

В анализ на „Дойче Веле“ от 2020 г. пък се казва, че в МВР има полицаи, които с лични средства си купуват униформи, обувки, белезници, палки и т.н., защото са по-качествени от тези, които им осигурява МВР през многомилионните обществени поръчки.

“Почти никога няма необходимите размери, фланелките си ги купувам, даже панталони съм си взел от магазин за камуфлаж, както и зимно яке и кубинки”, разказва полицай, пожелал анонимност.

Безхаберието излезе наяве през 2022 г., когато  

граничен полицай бе убит в района на Елхово.

Това е първият случай на загинал български граничен служител на самата граница при опит за спиране на мигранти.

Тогава се разкри печалната картина при какви условия работят българските граничари – стари оръжия със стоп патрони, липса на уреди за нощно виждане и дори невъзможност за комуникация с останалите екипи на терен.

Тогава синдикатите в МВР за пореден път предупредиха, че през последните 12 години щатовете на полицаите, които са на терен, са орязани с 25%, а ситуацията на границата не може да бъде овладяна без командироване на полицаи от вътрешността на страната.

Така че, ще бъде особено полезно и ще се спестят пари, ако държавата вложи смислени усилия в подбора, обучението и екипирането на новите кадри. Както заради Шенген, така и за сигурността на собствените си граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст