ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полските превозвачи игнорираха Доналд Туск за блокадата на границата с Украйна.

Полските шофьори на товарни камиони се подготвят да удължат за трети пореден месец блокадата по границата с Украйна въпреки обещанията на премиера Доналд Туск да сложи край на спора и да подобри отношенията с Киев. На 4 януари към тях се присъединяват и фермери на един от най-натоварените гранични пунктове Медика, които протестират срещу по-евтината украинска конкуренция. Дългите опашки на няколко полско-украински гранични поста хвърлят сянка върху първата седмица от управлението на кабинета на Туск, който обеща да посети в скоро време Киев и да разреши търговските проблеми в преговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Туск обяви на пресконференция на 3 януари, че преустановяването на блокадата е изключително важно, “особено в условията на все по-интензивните атаки на Русия”, която поднови през тази седмица въздушните си удари срещу украинската столица и срещу други градове на страната. Полският премиер каза още, че решението на превозвачите и на фермерите да останат на граничните пунктове “не улеснява преговорите” и че “полските аргументи ще бъдат приети по-добре, ако Полша не е държавата, която блокира границите”.

Полските превозвачи започнаха протестните си действия по границата с Украйна на 6 ноември заради по-изгодните условия, предлагани от украинските конкуренти. Фермерите пък се изтеглиха от граничните пунктове за зимните празници, но отново подновяват действията си с искане да бъде забранен и вноса на захарно цвекло от Украйна.

Блокадата създава и известна хуманитарна криза за шофьорите, затворени в превозните си средства с дни на минусови температури. Около 3 хил. камиона са чакали на опашка да влязат от Полша в Украйна, според последните данни на украинските гранични служби.

Превозвачите са решени да останат на протеста докато Европейският съюз не възстанови системата от разрешителни, ограничаващи броя на украинските камиони, които могат да влязат в общността. Те бяха премахнати през 2022-а, за да помогнат на украинската икономика да се задържи над водата след руското нахлуване. Официални представители на блока отхвърлят идеята за връщане на квотите докато Украйна е във война. А Туск заяви неотдавна, че “не е вероятно” ЕС да преразгледа концесиите си за шосеен транспорт за украинците.

Лидерът на протеста на фермерите Роман Кондров коментира на 3 януари, че селските стопани се връщат на граничния пункт Медика и ще затегнат блокадата, защото новият полски министър на земеделието Чеслав Шекерски не е изпълнил всичките им искания. През декември 2023-а полската асоциация на производителите на захарно цвекло настоя пред Шекерски да защити продукцията им от по-евтиното украинско цвекло.

Рестрикциите на селскостопанските стоки започнаха през миналото лято с едностранна забрана на внос на украинско зърно в нарушение на търговската политика на ЕС. Шекерски пък заяви за медиите на 2 януари, че е готов да остави зърненото ембарго докато не бъдат разработени нови регулации на равнището на общността. Той обаче не споменава нищо за захарното цвекло.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст