ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румъния смята да преживее зимата само с румънски газ

Румъния природен газ Черно море

От 2027 г. ще влезе газ и от Черно море, което ще превърне Румъния в производител номер 1 в Европа

Румъния е подготвена за студовете и ще преживее зимата само с румънски газ. Това уверение даде министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа в публикация във Фейсбук, предаде БТА.

Бурдужа посочи, че газовите хранилища в Румъния са запълнени на 82,93 процента.

„Както върви зимата досега, но дори и при по-тежки условия, с максимум 1-2 периода на студ и виелици месечно, ще преживеем само с румънски газ – от това, което имаме съхранено и което произвеждаме“, пише в публикацията енергийният министър, цитиран от телевизия Диджи 24.

„Идва студ, но сме подготвени. Имаме газ в хранилищата на равнище от 82,93 процента“, посочва Бурдужа на фона на метеорологичните прогнози, които предупреждават за настъпващи от следващата седмица студове в Румъния с температури от минус 15 градуса по Целзий.

Министърът на енергетиката посочи още, че степента на запълване на водните басейни, които се използват за производство на електроенергия, е около 75 процента, което по думите му е добро ниво за оптимално производство на електроенергия от ВЕЦ. Министърът посочи, че на фона на ниското потребление към момента, Румъния изнася електроенергия.

Себастиан Бурдужа напомни, че през 2024-та и през следващите години ще бъдат пуснати в експлоатация допълнителни мощности за производство на електроенергия от порядъка на хиляди мегавата, а от 2027 г. ще влезе газ и от дълбоководния периметър Нептун в Черно море, което „ще превърне Румъния в производител номер 1 в Европа и на практика ще удвои националния добив на природен газ”. 

“Всички тези инвестиции ще донесат по-добре платени работни места и по-ниски сметки за всички румънци. Така че това са добри новини в началото на годината за румънската енергетика“, написа във Фейсбук Себастиан Бурдужа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст