ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръмп поиска Върховният съд да отмени решението на Колорадо, спиращо го от избори

Доналд Тръмп

Втори щат, Мейн, също постанови, че той е “неправоспособен да бъде президент” заради нападението на Капитолия

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд на САЩ да отмени решението на най-висшата съдебна инстанция на щата Колорадо, който породи сензация, като го дисквалифицира от изборите за президент заради действията му по време на нападението срещу Капитолия, предадоха Франс прес и БТА.

Втори щат, Мейн, също постанови, че фаворитът на Републиканската партия за президентските избори през ноември е “неправоспособен да бъде президент” заради нападението на Капитолия през 2021 г., извършено поддръжници на Тръмп, в опит да оспорят избирането на демократа Джо Байдън за президент.

Доналд Тръмп вече обжалва решението на Мейн. Вчера адвокатите му поискаха от Върховния съд на САЩ – където трима от деветте му съдии са назначени от бившия президент – да разгледа делото в Колорадо и да отмени решението на Върховния съд на този западен щат.

Според тях, ако решението бъде потвърдено, “за първи път в историята на САЩ съдебната система ще попречи на избирателите да дадат гласа си за водещия кандидат за президент на голяма партия”.  “Въпросът за допустимостта на кандидатите за президент на Съединените щати е правилно запазен за разглеждане и решаване от Конгреса, а не от щатските съдилища”, допълват те.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст