ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България има потенциал да изхранва 30 милиона души, заяви Кирил Вътев

Кирил Вътев

В момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители. За съжаление обаче, огромният потенциал на страната ни все още не може да се разгърне. България има потенциал да изхранва над 30 милиона души население. А ние сме 6,5 млн. и си внасяме почти всичко. Това заяви пред БНР министърът на земеделието Кирил Вътев.

Той посочи, че се подготвя законопроект за правила по веригата на доставки на храните.

По думите му в рамките на следващите 10 дни мисля трябва да се приключи това чакане. Ние не може да чакаме до безкрайност. До момента нямаме нито едно обратно предложение, уточни Вътев.

България има 2 много стабилни сектора – свиневъдство и птицевъдство, декларира земеделският министър. Той обаче прогнозира, че скоро и птицевъдите ще поискат пари за Украйна.

Процесите в земеделието са такива, че са 6 месеца, дори и за един мандат, много малко неща могат да се свършат, каза той. Според него най-важното е поставянето на напояването като водещ приоритет. “Предприехме реални действия. 24 проекта стартират”, подчерта той и обясни, че тези проекти имат за цел не да направят напояване, а да намалят загубите. Тези проекти ще приключат до 2025 г.

“Аз искам още от тази пролет, от това лято водата да е безплатна и предоставянето на вода за напояване да бъде задължение на държавата. Ние към това се стремим, да преобърнем нормативната уредба”, каза той. Но подчерта, че разрешителният режим за достъп до вода се управлява от МОСВ.

“Прекрасно се разбираме с МОСВ и аз искрено вярвам, че там няколко експерти, които са вътре от много години, ще си променят мисленето”.

Когато влизахме в ЕС, трябваше да предоставим информация за добивите на различните суровини и на тази база ни се отпуснаха квоти, напомни земеделският министър и добави:

“Ние тогава криехме и после се оплаквахме, че са ни ниски квотите. Голяма част от причините да сме на този хал се коренят в нашия андрешковски манталитет”.

Все пак не можем да гледаме на нещата само в бяло и черно, смята Вътев, като отбеляза, че в момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители.

Кирил Вътев декларира, че ще си върши работата, както досега, докато е на тази позиция. “На кой му харесва и на кой не му харесва – въобще не ме вълнува. Това темпо ще продължи, докато съм там. Като решат да си ходя, отивам си – нямам никаква драма”, категоричен бе той в заключение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст