ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ван И: Сътрудничеството между Китай и САЩ не е въпрос на избор, а задължение

ван и уан и китайски външен министър китай

Голямата тояга на санкциите не трябва да се използва на всяка крачка, заяви китайският външен министър

Китайският външен министър Ван И заяви, че най-неотложната задача, свързана с отношенията между Пекин и Вашингтон, е постигането на правилно разбиране и двустранно сътрудничество, предадоха Ройтерс и БТА. 

Той изложи позицията си на събитие, посветено на 45-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и САЩ.

“Може да се каже, че сътрудничеството между Китай и САЩ вече не е въпрос на избор за двете страни и дори и за целия свят, а задължение, към което трябва да се отнесем сериозно”, подчерта Ван.

Китай се надява, че САЩ ще започнат да гледат на нещата по-спокойно “с нагласа за равенство и приобщаване” и ще зачитат изборите на китайския народ и китайския път на развитие, включително и защитата на националния суверенитет и териториалната цялост на страната, каза още Ван.

“Искаме да се ангажираме с изграждането на стабилни, здрави и устойчиви отношения между САЩ и Китай на основата на взаимно уважение”, подчерта китайският външен министър. “Нямаме никакво намерение да заставаме на нечие място, да изпреварваме някого или да се стремим към хегемония”, посочи той.

Ван също така заяви, че макар и двете страни да са изградени на различни основи, несъответствията не бива да водят до конфронтация и че “голямата тояга на санкциите” не трябва да се използва на всяка крачка за упражняване на власт или хегемония.

По думите му двете страни трябва изцяло да се възползват от международните отношения, от секторите на финансите, търговията, селското стопанство и др., за преодолеят препятствията помежду си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст