ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИТН се присъедини към критиките на БСП по темата “Шенген”

Тошко Йорданов

ИТН се присъединиха към критиките на БСП към управляващите по темата “Шенген”.

Повод стана публикуваният вчера на сайта на Съвета на ЕС анекс, сключен между България и Румъния с Австрия, към споразумението за частичното приемане на страните в Шенген по въздух и вода срещу ангажимент да приемем обратно кандидати за убежище, съгласно Дъблинското споразумение. 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се усъмни в уверенията на правителството, че България не е поемала ангажименти извън задълженията си по Регламента от Дъблин, а през миналата година Австрия е върнала в България едва 113 мигранти при 193 заявки.

“В цифри, преди седмица и нещо Министерството на вътрешните работи на Австрия съобщи, че за миналата година 6000 човека трябва да бъдат върнати в България, предимно афганистанци и сирийци, и 2000 за Румъния. За 2022 г. Австрия е поискала да ни върне 9087 човека и ние сме се задължили да ги приемем обратно. И където е престъплението? Нито една държава в Европейския съюз не е поела такъв ангажимент – нито Гърция, която е външна граница, нито Италия, нито Франция, нито Испания”, посочи Йорданов.

Лидерът на партията Слави Трифонов изрази опасения от възможностите на центрове за настаняване на бежанци, като цитира данни на Държавната агенция за бежанци за запълнен на 75% капацитет.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път критикува управляващите заради споразумението за частичното ни приемане в Шенген.

“Ако правителството не е поело ангажимент да приемаме обратно бежанци, както те твърдят, защо спешно предлагат промени в закона за убежището и бежанците?”, попита Нинова.

Според нея в проектозакона се предлага семействата с деца да получат семейни помощи и безплатно образование, а бежанците да бъдат включени в програмата за интеграция на общините.

“Питахте ли кметовете, колко ще ни струва и с кои пари ще издържате тези бежанци. В бюджетите, които току-що приехте, няма такива – нито в държавния, нито в общинските”, пита още Нинова в съобщение, изпратено от пресцентъра на партията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст