ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скандал в гръцкото православие: отказват достъп до Атон на епископ, кръстил деца на гей двойка

гръцки епископ Елпидофор атон

Който и да ме помоли да кръстя детето му, ще го направя, заявява Архиепископ Елпидофор, глава на Гръцката православна църква в Америка

Архиепископ Елпидофор при предишно посещение в Атон (Greek Reporter)

Архиепископ Елпидофор, глава на Гръцката православна църква в Америка, обяви посещение в Атон, най-важния център на източноправославното монашество, въпреки съпротивата на някои манастири, които казаха, че той не е добре дошъл поради възгледите си за еднополовите бракове, съобщава „Грийк Рипортър“.

Според съобщение на гръцката православна архиепископия на Америка от четвъртък Елпидофор ще направи едноседмично посещение в Атон по случай празника Богоявление, придружен от четиридесет поклонници от архиепископията. Поклонението ще започне на 18 януари 2024 г.

По-рано членове на монашеската общност на Света гора написаха писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, че Елпидофор не е добре дошъл да посети Света гора.

В писмото, публикувано от американския гръцки вестник „Нешънъл Хералд“, се отбелязва, че Елпидофорос е извършил през 2022 г. първото открито кръщене на деца на гей двойка в Атина.

Представителите на гръцките православни манастири пишат: „Съжаляваме, че чрез публикуваните снимки на архиепископа на Америка се създаде погрешно впечатление по отношение на приемането от Църквата на брака на лица от един и същи пол. Това послание противоречи на доктрините и ученията на Православната църква“.

През 2022 г. Елпидофор направи необявено пътуване до Вулиагмени, южно от Атина, за да кръсти децата на актьора Евангело Бусис и модния дизайнер Петер Дундас. Децата са родени от сурогатна майка.

Гръцкият Свети синод изпрати протестно писмо до патриарх Вартоломей. В отговор на критиките, отправени тогава от консервативни духовници, Елпидофор защити действието си.

„Който и да ме помоли да кръстя детето му, ще го направя, независимо кой е. Аз кръщавам деца и не ме интересува личният живот на родителите им. Не съдя живота на хората“, каза той пред гръцкия всекидневник „Еспресо“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст