ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протестиращи фермери са се опитали да се срещнат с вицеканцлера на Германия

Роберт Хабек (АП)

В Северна Германия около стотина протестиращи фермери са се опитали да нахлуят във ферибота, на който се е намирал вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек. Фермерите в страната се противопоставят на намаляването на данъчните облекчения и са искали да общуват лично с министъра. Това съобщи говорителят на германското правителство Щефен Хебестрейт в X (бивш Twitter).

„Днешната блокада на пристигането на федералния министър Хабек на фериботния пристан е срамна и нарушава правилата на демократичното съвместно съществуване“, написа той.

Според него подобна жестокост на политическия морал „не трябва да оставя никого безразличен“.

Отбелязва се, че политикът е прекарал ваканцията си на ферибот край бреговете на Северна Германия близо до Дания. Местни фермери са се събрали на пристанището в очакване на ферибота. Роберт Хабек е поканил няколко демонстранти да се качат на кораба за разговор, но протестиращите не са приели това предложение. Те са поканили министъра да излезе при тях, но охраната на политика го е сметнала за опасно.

Когато фериботът е започнал да напуска кея, около 30 протестиращи се се опитали да си пробият път насила на борда. Наложило се е полицията да използва лютив спрей. Според германския вестник BILD, политикът е успял да се върне на брега едва в 1:50  часа (местно време).

За да спаси бюджета, германското правителство лиши фермерите от данъчни облекчения и отстъпки за дизела за следващата година. Това решение предизвика масови протести в цяла Германия. Вчера, 4 януари, стана известно, че правителството е решило да отмени обезщетенията постепенно, а не изцяло.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст