ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Върховният съд гледа жалба на Тръмп за отстраняване от първичните избори в Колорадо

тръмп

Върховният съд на САЩ ще разгледа на 8 януари жалбата на бившия президент Доналд Тръмп срещу отстраняването му от първичните президентски избори в Колорадо. Това се съобщава в документи на съда.

„Делото е изпратено за устни изслушвания, които ще се състоят във вторник, 8 януари“, се казва в документа.

По-рано бившият президент на САЩ подаде жалба до Върховния съд относно изключването му от списъка на участниците в първичните избори в Колорадо.

На 20 декември Върховният съд на Колорадо забрани на Тръмп да участва в местните избори за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г., позовавайки се на раздел 3 от 14-та поправка на конституцията на САЩ. В него се посочва, че никое лице не може да заема каквато и да е длъжност в служба на Съединените щати или на конкретен щат, който, след като се е заклел за вярност, „след това е взел участие в бунт или въстание срещу Съединените щати, или е предоставил помощ или помощ на враговете им“. Тази промяна в основния закон беше направена след Гражданската война от 1861-1865 г., за да ограничи правата на политиците, които участваха във въоръжена конфронтация на страната на робските държави от Юга.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст