ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доставките на ирански петрол за Китай намаляха поради по-високите цени

петрол промени на глобалния пазар

Вносът на ирански петрол в Китай е намалял поради по-високите цени за китайските купувачи. Това съобщи Reuters, позовавайки се на източници от търговията и петролната рафинираща индустрия.

Според агенцията през ноември 2023 г. Иран и Китай са сключили сделки за доставки с отстъпка спрямо петрола сорт Брент от 10 долара за барел. В началото на декември обаче Техеран информира Пекин, че отстъпката ще бъде намалена до 5-6 долара за доставки през декември и януари. Представителите на бранша смятат подобни действия за нарушение на предварително постигнати споразумения.

Агенцията отбелязва, че намаляването на доставките на петрол за Китай може да се дължи и на облекчаването на санкциите на САЩ срещу Венецуела, в резултат на което латиноамериканската държава успя да организира доставки на петрол за САЩ и Индия.

Ройтерс цитира статистика от анализаторската компания Vortexa, според която Китай е внасял около 1.18 милиона барела на ден ирански петрол през декември 2023 г. спрямо 1.22 милиона през ноември и 1.53 милиона през октомври.

Иранската национална петролна компания, Министерството на търговията на Китай и Министерството на финансите на САЩ не са коментирали темата пред Ройтерс.

Както съобщи агенцията, доставките на петрол от Иран представляват около 10% от целия внос в Китай, като през октомври 2023 г. те достигнаха рекордно ниво.

Експертите очакват средната цена на петрола през 2024 г. да бъде 80-85 щ.д. за барел

Цената на петрола сорт Брент през 2024 г. ще бъде средно 80-85 долара за барел, смятат експерти. Според тях нивото на цените традиционно ще зависи от баланса на търсенето и предлагането на петролния пазар, който тази година ще бъде повлиян от фундаментални фактори, включително предстоящите президентски избори в Съединените щати и по-нататъшните действия на страните от ОПЕК+.

Очаква се котировките на Brent през 2024 г. да бъдат в диапазона 75-85 долара за барел, а котировките на Urals – 60-75 долара за барел. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст