ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От НАП канят на среща земеделските браншови организации заради проблемна наредба

НАП сграда, нелогично високи материални запаси доходи

От Националната агенция по приходите канят браншовите земеделски организации на среща на 10 януари във връзка с новоприета наредба на Министерството на финансите, отнасяща се до контрола върху стоките с висок фискален риск.

Това съобщават от Българското национално радио, уточнявайки, че наредбата влезе в сила от началото на 2024 годината, но заради редица проблеми в практическото й приложение земеделци от цялата страна продължават да недоволстват заради тежките административни изисквания.

Наредбата, въведена с идеята, че ще изсветли сектора, определя голяма част от земеделската продукция като стока с висок фискален риск. Ето защо тя е свързана с изискването за задължително предварително деклариране на данни за превоза на земеделски стоки.

Според изискванията при всеки превоз в НАП трябва предварително да се обявят както превозвачът, както и превозваната стока – вид, количество, цена, дата, място на разтоварване и предназначение.

Тези нови ангажименти затрудняват фермерите. Освен това те не знаят какви санкции ще понесат, ако са обявили например, че карат череши на голяма търговска верига, но получателят се забави с разтоварването или върне част от стоката заради проблем с качеството.

В същото време остава неясно кой ще плати за бързо разваляща се стока като млякото през лятото, ако НАП се забави с одобрението на заявката и то се развали, докато камионът чака разрешение.

Освен това от браншовите организации посочват, че има ферми в отдалечени райони, които нямат интернет връзка, заради което трудно биха подавали всеки ден заявки до Националната агенция по приходите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст