ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 7 януари 2024 г.

Министерство на отбраната

Експерт в Министерството на отбраната призна, че е виновен за непоканените депутати на водосвета на Богоявление

Министерство на отбраната публикува официална позиция по повод поисканата проверка от страна на председателя на Народното събрание Росен Желязков и възмущението на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски защо на тържествения водосвет на бойните знамена по случай Богоявление не са били поканени депутати.

Оказва се, че е пропуснато да бъдат изпратени покани до председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото била възложена тази задача, погрешка ползвал неактуализиран списък. Той сам си признал този пропуск и пожелал да подаде оставка от заеманата позиция.

След изясняването на казуса с непоканените депутати за водосвета Пеевски пак негодува

Министър Тагарев, отговорността винаги е лична. Не се крийте зад съветници и експерти! Поемете отговорност за гафа.

Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в “Пирогов”, но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента“, написа председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в профила на Движението във “Фейсбук”.

Агенция “Митници” засили контрола по границите

агенция митници

От началото на годината Агенция „Митници“ извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна, на стоки и товари, пътуващи от и до Австрия.

Проверките са в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген, обявиха от Министертвото на финансите.

Фалшиви новини са данните за бежанците, които Австрия щяла да ни връща, посочват от кабинета

На фона на похарчените милиони бежанците у нас все още са в незавидно положение.

На сайта на Министерския съвет бе публикувано съобщение, че е фалшива новина твърдението, че около 5000, или 6000, или 10 000, или 15 000, или даже 20 000 бежанци от Австрия ще нахлуят в новите лагери, които България щяла да построи.

От кабинета на Денков посочват, че България получава запитвания по реда на Дъблинския регламент не само от Австрия, но и от всички държави членки на ЕС още от 2007 година, откакто България членува в Европейския съюз.

Задължението на страната ни е да отговори на запитванията в съответните срокове. Отговорът може да бъде, че България поема или не поема такава отговорност. От всички направени запитвания, които се получават всяка година, отпадат лицата, за които страната ни е дала отрицателен отговор за прием, както и тези, за които сроковете за прехвърляне са изтекли, уточняват от правителството.

От “Медицински надзор” ще назначат втора проверка по случая с починалата Даная

След като вчера, на 6 януари, в публичното пространство бе разпространена позицията на майката на починалата 15-годишната Даная – Ани Стоянова, в която тя изрази възмущението си от одитния доклад на „Медицински надзор“, от изпълнителната агенция обявиха, че ще бъде назначена повторна проверка. Това ще стане в понеделник – 8 януари 2024 година.

В случай че се установи, че служителите на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната отговорност, обявяват от службата.

Оставката на Шарл Мишел може да постави ЕС в ръцете на Виктор Орбан

виктор орбан

Предсрочната оставка на Шарл Мишел от поста ръководител на Европейския съвет през юни за участие в изборите за Европейски парламент (ЕП) може да предаде председателството на тази структура в ръцете на унгарския премиер Виктор Орбан. Това е възможно, тъй като Унгария ще води Съвета на ЕС от 1 юли до 31 декември 2024 г., отбелязва вестник “Политико”.

Това ще изисква лидерите на ЕС бързо да постигнат споразумение за временен заместник на Шарл Мишел, в противен случай „Орбан ще получи безконтролна власт в Европейския съвет през следващите шест месеца“, подчертава вестникът. Спешно решение за смяната на Мишел трябва да бъде взето на срещите на върха на ЕС на 17 юни и 27-28 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст