ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Като за последно – опашка за изложбата на Златю Бояджиев пред “Двореца”

Днес, 7 януари, бе последният ден, в който можеше да се види изложбата „Послания“ на Златю Бояджиев в “Двореца” – централната сграда на Националната художествена галерия.

За експозицията, която е посветена на 120-годишнината на художника, столичани и гости на София се редяха на опашка, за да не изпуснат последния шанс да видят живописните платна, подредени в 12 зали на двата етажа в “Двореца”.

Тези картини бяха извадени по случай кръглата годишнина от фондовете на Националната галерия, на Софийската градска художествена галерия, от галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от домовете на наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, от ОББ, от “Литекс комерс” и от частни колекции.

Освен живописни платна кураторите на изложбата – Боряна Вълчанова и Весела Христова-Радоева – бяха подредили и подготвителните ескизи към три от най-емблематичните картини на Златю Бояджиев – „Сватба в Брезово“ (1939), „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942 година).

В експозицията можеха да се видят и документални материали, и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на Съюза на българските художници.

В една от залите бе прожектиран и документалният филм „101 портрета“ на БНТ – Пловдив, сниман през 2006 година. Експозицията бе открита на 14 септември, а на 22 октомври, когато е рожденият ден на твореца, бе представен двуезичният каталог към изложбата, в който английският вариант бе в превод на Нигрита Дейвис.

В програмата на изложбата бяха включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова, която разказваше на посетителите за технологията на художника.

Експозицията бе озаглавена “Послания”, тъй като чрез картините си Златю Бояджиев сякаш говори на зрителя по големите теми – родолюбие и синовна привързаност, морал, чест и дълг, воля и сила на духа и характера, стремеж към уникалност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст