ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оставката на Шарл Мишел може да постави ЕС в ръцете на Виктор Орбан

виктор орбан

Предсрочната оставка на Шарл Мишел от поста ръководител на Европейския съвет през юни за участие в изборите за Европейски парламент (ЕП) може да предаде председателството на тази структура в ръцете на унгарския премиер Виктор Орбан, тъй като Унгария ще води Съвета на ЕС от 1 юли до 31 декември 2024 г., отбелязва вестник “Политико”.

Това ще изисква лидерите на ЕС бързо да постигнат споразумение за временен заместник на Шарл Мишел, в противен случай „Орбан ще получи безконтролна власт в Европейския съвет през следващите шест месеца“, подчертава вестникът. Спешно решение за смяната на Мишел трябва да бъде взето на срещите на върха на ЕС на 17 юни и 27-28 юни.

В действителност Европейският съвет и Съветът на ЕС са напълно различни структури и Съветът на ЕС е йерархично подчинен на Европейския съвет.

Безпрецедентната оставка на Мишел

Късно на 6 януари Мишел потвърди пред белгийските медии, че ще води листата на своята либерална френскоговоряща белгийска партия “Реформаторското движение” на изборите за Европейски парламент на 6-9 юни 2024 година. Това решение е породено както от острите изборни проблеми в неговата партия и от края на мандата на Шарл Мишел през октомври 2024 г., така и от необходимостта да намери ново място в политиката, за да продължи кариерата си. Всъщност, ако бъде избран в Европейския парламент, което на практика му е гарантирано, Мишел ще може да кандидатства за поста шеф на Европейския парламент, негов заместник или поне ръководството на либералната фракция.

Няма прецеденти за предсрочна оставка на шефа на Европейския съвет

Самият пост е създаден едва през 2009 г., като преди Мишел е бил заеман само от двама души – белгиецът Херман Ван Ромпой и полякът Доналд Туск, които останаха на поста до края на пълномощията си. Подобни оставки често си позволяват членове на Европейската комисия, но не и ръководители на ключови структури на Европейския съюз.

Различни структури

Европейският съвет (който Мишел председателства в момента) и Съветът на ЕС (където Унгария председателства през втората половина на 2024 г.) са две различни структури, като Съветът на ЕС е пряко подчинен на Европейския съвет.

Европейският съвет е срещата на върха на ЕС, орган, който обединява ръководителите на всички 27 държави от общността. Той взема стратегически решения за Европейския съюз. Председателят на тази структура се назначава за петгодишен мандат заедно с ръководителите на Европейската комисия и Европейския парламент. В случай на смърт, предсрочна оставка или други видове неспособност, лидерът на Европейския съвет трябва да бъде заменен от временен кандидат.

Съветът на ЕС е орган на министерско ниво, в който секторните министри на всички страни от ЕС изпълняват стратегията, определена от Европейския съвет в техните практически области, като одобряват директивите, разработени от Европейската комисия. В Съвета на ЕС всяка страна от ЕС се редува като председател в продължение на шест месеца.

По чисто съвпадение Белгия председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2024 г., а Унгария през втората половина на годината. Тази част от календара на председателството беше одобрена и публикувана преди повече от 10 години.

Функциите на ръководителя на Европейския съвет и страната, председателстваща Съвета на ЕС, са коренно различни. Освен това те не съвпадат йерархично и на практика оставката на Шарл Мишел няма да даде никакви допълнителни правомощия на унгарското председателство на Съвета на ЕС и неговия министър-председател.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст