ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според данни на “Евростат” с пътуванията през декември 2022 г. България е в топ три

пътувания

Тази седмица излязоха данните на “Евростат” за туристическите пътувания, извършени през декември 2022 г. от жителите на Европейския съюз. Става ясно, че пред последния месец на годината те са извършили около 92 милиона туристически пътувания, което представлява 8.6% от всички пътувания, извършени през 2022 година.

От тях 73 милиона са вътрешни пътувания, което представлява 9% от общите вътрешни пътувания, извършени през цялата 2022 година. Освен това 19 милиона пътувания са извършени в чужбина, което представлява 7.1% от общите задгранични пътувания.

Регистрира се трайна традиция да се предпочитат вътрешните пътувания по време на зимните празници и коледния сезон. През декември 2022 г. вътрешните пътувания са близо 4 пъти повече от задграничните (през останалите месеци на годината вътрешните пътувания са средно 3 пъти повече в сравнение със задграничните).

Любопитен факт е, че румънците и българите са първенци в Европейския съюз по туристически пътувания в последния месец на годината. Става въпрос съответно за 17% и 12.5% от всички реализирани пътувания през 2022 годината. Като цяло през декември 2022 г. жителите на Съюза са осъществили общо 92 милиона пътувания, което представлява малко под 9% от всички пътешествия, направени през 2022 годината.

Според анализатори концентрацията на пътуванията в края на годината е напълно обяснима – тогава хората пътуват по родните си места, за да се видят със семействата си или роднините си по време на Коледните и Новогодишните празници.

Освен Румъния и България в челната тройка е и Малта, чиито граждани са извършили през декември близо 12% от всички от всички свои пътувания.

За сравнение пътуванията на гърците през декември представляват едва 5.2% от общите пътувания, а тези на шведите – общо 6 процента.

От всички приблизително 92 милиона пътувания, реализирани от европейците в последния месец на 2022 година, огромната част – около 73 милиона, са вътрешни пътувания, което представлява 9% от общите вътрешни пътувания, направени през цялата година. А 19 милиона пътувания са в чужбина, което е 7% от всички пътувания зад граница през годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст