ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Министерството на икономиката обсъждат закриване на Държавната консолидационна компания

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов не изключи възможността Държавната консолидационна компания да бъде закрита. “Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и на над 5500 души, които работят в тях. Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК”, заяви Богданов на пресконференция, в която участваха и заместник-министри.

Целта, с която е създадена ДКК, е била държавата да обедини дружества с миноритарен дял, които да могат да бъдат продадени, припомни министърът. И добави, че структурата не е работила по този начин, а напротив – създала се е възможност за възлагане, превъзлагане между държавни предприятия.

Прави се задълбочен анализ за възможностите с оглед на това да не се рискува служителите да загубят работните си места. “Целта ни е да фокусираме държавните предприятия към ДКК в четири основни ключови индустрии – чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини”, поясни Богданов. Това са основните направления, които ще гарантират, че държавните предприятия ще продължат да функционират ефективно, на пазарен принцип и няма да разчита на държавни поръчки и възлагания, няма да има и повече превъзлагания, основно заради които са генерирани щети за над 700 млн. лева. Така се отваря възможността за публично-частни партньорства на тези дружества с индустриални лидери в конкретната индустрията от съответните ключови области, а не става дума за приватизацията им, изтъкна ресорният министър.

Друг ефект от преструктурирането е свързан с редуциране на броя на членовете на бордовете в държавните дружества, които сега са около 70 души, а с промените те ще станат между 20 и 30.

Предложенията ще бъдат обсъдени с правителството, партийните лидери и с членовете на икономическата комисия в парламента. Това ще е процес, който ще отнеме време, и чиято реализация се нуждае от по-широка подкрепа.

Богданов, за когото се говори, че ще е сред министрите, които ще бъдат освободени при ротацията на премиерите, отбеляза, че не участва в политически решения и в политическите разговори, а изпълнява приоритетите на своя мандат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст