ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай с нови санкции срещу американски компании

сащ китай търговска война

Китай наложи санкции срещу пет американски компании от отбранителната индустрия за по-нататъшни продажби на оръжие на Тайван. Китайските власти обвиниха САЩ в намеса в конфликта между Пекин и Тайпе.

„Съединените щати открито нарушават принципа на „един Китай“, заключава външното министерство на страната. Освен това ведомството отбелязва, че Америка под различни предлози въвежда незаконни едностранни санкции срещу китайски предприятия и физически лица. Според китайските дипломати това сериозно подкопава суверенитета и сигурността на Народната република Китай и застрашава мира и стабилността в Тайванския пролив.

През декември Държавният департамент на

САЩ одобри възможната продажба на военно оборудване на Тайван за почти 300 милиона долара,

отбелязва Bloomberg. Съединените щати обаче нямат официални дипломатически отношения с Тайпе, но му прехвърлят оръжия като част от Закона за отношенията с Тайван, приет в края на 70-те години. Документът предвижда доставка на военна техника изключително за самозащита.

Собствеността на компаниите, които са обект на санкциите на Пекин, ще бъде замразена в Китай, а на местни организации и лица ще бъде забранено да извършват транзакции с тях, се посочва на сайта на китайското министерство на външните работи. Говорим за BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat и Data Link Solutions.

Все още обаче не е ясно какво въздействие ще имат тези санкции върху предприятията. ABC News предполага, че ограниченията са по-скоро от символичен характер, тъй като американските компании обикновено не продават продукти в Китай.

За ескалацията на конфликта говори и изявление на тайванското министерство на отбраната. В събота то осъди Китай за многократното изпращане на балони през пролива, отбелязва Ройтерс. Между 1 и 5 януари са отбелязани 12 такива балона. Според властите на острова подобни действия на Пекин “представляват сериозна заплаха за безопасността на международните полети”.

По този начин, както заявява Тайпе, Китай води и психологическа война срещу местното население, което се готви за президентски и парламентарни избори. Гласуването ще се състои на 13 януари и ще се превърне, както отбелязват китайските власти, в избор за острова между войната и мира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст