ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обрат в разследването за подпаления полицейски бус

Разследването за подпаления полицейски буз по време на протеста срещу БФС на 16 ноември забуксува след представена експертиза пред Софийски градски съд. Обратът е налице след категорични данни, че досегашният обвиняем за престъплението, 29-годишният Стефан Шикеров няма общо с това.

Софийският градски съд реши Шикеров да бъде пуснат на свобода срещу гаранция в размер на 500 лева. Досега в продължение на близо два месеца той беше под домашен арест, а преди това и задържан под стража. Той бе обвинен заради палежа на полицейския бус в нощта на протестите срещу БФС.

В съдебната зала стана ясно, че според химическата експертиза няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на мъжа и няма как той да е запалил буса по време на протеста. “От химическата експертиза не се установяват натривки, поради което съдът измени мярката за неотклонение”, заяви наблюдаващият прокурор Мариан Александров.

„Според полицаи той е държал факла, отишъл е до буса и я е хвърлил вътре. Това значи, че няма как по него да няма барутни частици“, посочи адвокатът на Шикеров Димитър Пенев.

Съдът реши, че обвинението срещу Шикеров е разколебано. Магистратите заявиха още, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо.

„Следващия път да гледат по-внимателно и да са наясно с нещата, преди да обвиняват невинен човек“, каза Стефан Шикеров. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване. Стефан Шикеров ще търси правата си по съдебен ред. Той е с чисто съдебно минало и отрича да е участвал в палежа.

Според защитата му има видеоклипове, които доказват, че е невинен. Пред съда 29-годишният мъж заяви, че при ареста е бит с полицейска палка, обиждан и заплашван от униформените. Беше представено и медицинско за травмите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст