ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дидие Рейндерс ще се кандидатира отново за генерален секретар на Съвета на Европа

Дидие Рейндерс

Белгийският еврокомисар вече направи опит през 2019 г., но тогава не беше избран

Белгийският еврокомисар Дидие Рейндерс ще се кандидатира отново за генерален секретар на Съвета на Европа, съобщиха местни медии. Уточнява се, че предложението е било внесено от белгийския премиер Александер де Кро, предаде БТА.

Предвижда се белгийското правителство да не утвърждава решение с гласуване по този въпрос, а направо да внесе кандидатурата в сряда. Отбелязва се, че е имало възможност Рейндерс да оглави листата на своята партия “Реформаторско движение” за изборите за евродепутати през юни, но вместо него е бил избран председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Допълва се, че Рейндерс не е присъствал на партийното събрание вчера за определяне на листата. Рейндерс е еврокомисар по правосъдието, а по-рано беше външен министър на Белгия. През 2019 г. той за първи път опита неуспешно да оглави Съвета на Европа – организация на 46 европейски държави със седалище в Страсбург, заета основно с човешките права. Тогава на тази позиция бе избрана Мария Пейчинович-Бурич от Хърватия, която спечели със 159 срещу 105 гласа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст