ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев ще сезира КС за промените в основния закон

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще сезира днес Конституционния съд заради по думите му “бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската конституция”.

“Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската конституция, заяви президентът Румен Радев след водосвета на бойните знамена на Българската армия и уточни, че това ще се случи в понеделник, 8 януари.

Според приетите промени в Конституцията в края на миналата година, държавният глава ще може да назначава премиер от списъка с ръководителите на Сметната палата, БНБ, председателят на Народното събрание, омбудсмана или неговия заместник.

Работата на парламента няма да бъде прекъсвана по време на служебен кабинет. Хора с двойно гражданство могат да заемат ръководни постове в държавата. ВСС се разделя на две колегии – прокурорска и съдийска, а мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години и не може да бъде преизбиран – са други промени в основния закон, приети от депутатите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст