ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чешката национална банка предупреждава за “незавидното” състоянието на еврозоната

В хода на нажежаващия се дебат в политическите кръгове на Чехия за присъединяването на страната кам еврозоната, масло в огъня наля доклад на Чешката национална банка, определящ като “незавидна” икономическата обстановка в еврозоната и приканващ към по-предпазлив подход по темата. В него се подчертава липсата на напредък в процеса на задълбочаване на икономическия и паричния съюз, недовършената архитектура на блока на еврото и несигурното му бъдеще. Банкерите предупреждават и за непредсказуемото естество на по-нататъшното развитие на паричния съюз.

Фискалните позиции на мнозинството европейски държави са лоши с продължаващи сериозни бюджетни дефицити след пандемията от КОВИД-19 и дългови равнища, които в някои страни будят тревога, пише още в анализа. Поради което е “изключително трудно да се даде отговор на въпроса за подходящото време на евентуалното влизане на Чешката република в еврозоната и за въздействието на подобен акт върху страната”.

Евро-дебатът започна от новогодишното обръщение на чешкия президент Петър Павел на 2 януари, в което той призова за конкретни стъпки за влизането на Чехия в еврозоната. Павел посочи въвеждането на еврото като логичното бъдеще на страната, въпреки продължаващите обсъждания за плюсовете и минусите на подобен ход. Президентът наблегна на поетия ангажимент за замяната на кроната с единната европейска валута след продължилите в продължение на години дискусии.

Партньорите в управляващата коалиция като цяло подкрепят идеята за влизането на Чехия в еврозоната. За разлика от тях опозиционните политически сили са против, като някои от тях, както и бившият президент Вацлав Клаус настояват да се проведе референдум.

Проучване на Центъра за изследване на обществените нагласи от юни 2023-а показа, че 73% от чехите не подкрепят въвеждането на еврото.

Правителството, от своя страна, в момента преглежда документите, които подготвят регулярно Министерството на финансите и Чешката национална банка, за оценка на готовността на страната да влезе в еврозоната. Експерти и от двете институции препоръчват тази стъпка да не се предприема засега, още повече в момента Чехия не е изпълнила критериите на Маастрихт за приемане на еврото, което усложнява допълнително процеса за вземане на решения, макар че се очаква някои от тях да бъдат изпълнени през тази година.

Говорител на финансовото ведомство подчертава, че “приоритетите на кабинета включват на първо място и най-вече възстановяването на публичните финанси и едва след това може да започне да се обсъжда кога да започне подготовката за еврото”. И че приемането на еврото е на първо място политически въпрос, докато икономическите ползи са спорни.

А ключови фигури на правителството, между които и финансовият министър Збинек Станюра и премиерът Петър Павел, показват нежеланието си да въведат единната европейска парична единица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст