ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ван И: Отношенията между Китай и САЩ се стабилизираха

ван и уан и китайски външен министър китай

Джо Байдън е обещал на Си Дзинпин, че САЩ няма “да подкрепят” независимостта на Тайван, каза китайският външен министър

Китайският външен министър Ван И заяви днес, че отношенията между неговата страна и САЩ са се стабилизирали през последната година, в момент, когато двете водещи икономически сили засилват диалога за преодоляване на различията си, предадоха Франс прес и БТА.

Отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха през последните години, като се натрупаха множество спорове, вариращи от търговията и съперничеството в областта на новите технологии до борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и въпроса за Тайван.

Двете страни обаче изглежда желаят да възобновят диалога, като през миналата година няколко високопоставени американски представители посетиха Пекин, а през ноември президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин се срещнаха в Сан Франциско в кулоарите на срещата на върха на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

“С настойчиви усилия двете страни възобновиха диалога и комуникацията, а двустранните отношения спряха да се влошават и се стабилизираха”, посочи Ван И.

Правейки равносметка на дипломатическите усилия на Китай, китайският външен министър призна, че в началото на 2023 г. отношенията със САЩ са били изправени пред “сериозни трудности”.

Пекин “ясно изрази позицията си и поиска от САЩ да променят разбирането си за Китай и да се върнат към рационална и прагматична политика”, каза Ван И пред журналисти.

Отношенията между двете страни остават напрегнати по въпроса за Тайван, който китайското правителство смята за неразделна част от Китай.

Островът, който е подкрепян военно от САЩ и чието 23-милионно население се управлява по демократична система, ще произведе президентски избори в събота.

Вицепрезидентът Уилям Лай от подкрепящата независимостта Демократическа прогресивна партия (ДПП) е фаворит да наследи настоящата президентка Цай Ингвен (също от ДПП).

Китай смята Тайван за една от своите провинции, която все още не е успял да обедини с останалата си територия след края на гражданската война през 1949 г.

Пекин заявява, че предпочита “обединение по мирен път” с Тайван, но не изключва военния вариант за постигането на тази цел, особено в случай на официално обявяване на независимост от острова.

Ван И заяви, че Джо Байдън е обещал на Си Дзинпин по време на срещата им, че САЩ няма “да подкрепят” независимостта на Тайван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст