ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия намалява субсидиите за гориво на фермерите на фона на мащабни протести

фермерски протест фермери селскостопански производители германия берлин

Протестиращите фермери нарушиха трафика на множество места в северната и източната част на страната

Правителството на Германия е одобрило още мерки за съкращаване на разходната част на бюджета на страната за 2024 г. Това съобщи правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Коалиционният кабинет на германския канцлер Олаф Шолц е дал зелена светлина на законопроекта за държавния бюджет, който се очаква да бъде внесен за гласуване в парламента на страната, предаде ДПА, позовавайки се на свои източници, съобщи БТА.

Решението за ограничаване на разходите идва след продължителни преговори между коалиционните партньори как да бъде покрита “дупката” от 17 милиарда евро в германския бюджет, която се формира след решение на конституционния съд на страната. През ноември 2023 г. той забрани да бъдат използвани за други цели остатъчните средства от германски фонд, който първоначално е създаден за финансова подкрепа на бизнеса и домакинствата, пострадали от ограниченията, наложени по време на пандемията от КОВИД-19.

Мерките за икономии, одобрени днес от правителството в Берлин, включват намаляване на субсидиите, които получават германските фермери за скъпото дизелово гориво, което ползват при своята производствена дейност. Това предизвика остра реакция от страна на земеделските производители. В знак на протест те обявиха национален протест, в рамките на който започват блокади на редица пътища в Германия.

От своя страна говорител на германското правителство обяви днес, че то не обмисля повече промени в плановете си за постепенно намаляване на субсидиите. Първоначално управляващите в Берлин планираха още от през тази година да премахнат изцяло паричните помощи, които получават фермерите заради скъпото дизелово гориво. По-късно те решиха субсидиите да бъдат намалени с 40 на сто през 2024 г., с 30 на сто през 2025 г. и да отпаднат изцяло през 2026 г., отбелязва Ройтерс.

Управляващите в Берлин предлагат и съкращаване на някои социални разходи.

Сред другите мерки, които предвижда германският кабинет, са допълнителни такси за авиокомпаниите, които извършват полети от и до летища в Германия. Това ще доведе до оскъпяване на самолетните билети, тъй като превозвачите ще прехвърлят разходите си за по-високите такси върху пътниците, посочва Ройтерс.

Германски фермери, протестиращи срещу промените в селскостопанската политика, нарушиха трафика на множество места в северната и източната част на страната, информира ДПА. 

В североизточната провинция Меленбург-Предна Померания блокираха със стотици трактори входове към магистралите. В окръг Клопенбург в северозападната провинция Долна Саксония основният път бе блокиран от 40 машини. 

В Саксония по данни на полицията е възпрепятствано движението по няколко обходни пътя в района на Дрезден, протестиращи се събират и по четири магистрали. 

В столицата Берлин първоначално обстановката беше спокойна в ранната утрин, но снощи трактори вече се бяха събрали пред Бранденбургската врата в центъра на града и заради очакваната демонстрация през целия ден ще бъде затворена близка пътна артерия. 

Германската фермерска асоциация призова за седмица на протестни действия срещу спирането на субсидии за сектора. Основният проблем е отстъпката за дизеловото гориво за селскостопански цели и въпреки че правителството се отказа от незабавното ѝ премахване в полза на поетапно свиване, това не задоволи представителите на бранша. 

Вероятно между интензитета на протестните действия в отделните региони ще има значителни различия. В Ерфурт се очаква 900 трактора да се включат в основната демонстрация на фермерите в Тюрингия. В Северна Германия град Хамбург предупреди за нарушения в трафика, тъй като фермери от съседната провинция Шлезвиг-Холщайн планират протестни колони от няколко посоки. 

В Долна Саксония се очаква протестиращите да се насочат към Бремен. 

Целта на протестите е да окажат натиск върху правителството на канцлера Олаф Шолц напълно да се откаже от планираните съкращения. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст