ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 9 януари 2023 г.

Министерски съвет Андрей Цеков

Над 1.1 млрд. лв. са осигурени за строителството на всички започнати магистрали

Над 1.1 млрд. лв. са осигурени от бюджета за строителството на всички започнати магистрали – „Хемус“,  „Видин – Ботевград“, „Струма“, „Русе – Велико Търново“. Осигурени са и средства за индексиране на договорите за строителство заради инфлацията от 2022 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Конкретно за АМ „Хемус“ той подчерта, че има пълна проектна и финансова готовност да се възобнови строителството по всички участъци, с изключение на лот 7 и лот 8.

Богдан Богданов очаква ръководството на КЗП да бъде сменено

Министерски съвет Богдан Богданов

До седмица очаквам ръководството на Комисията за защита на потребителите да бъде сменено. Това заяви в ефира на БНТ икономическият министър Богдан Богданов. “В края на миналата година поисках оставката на цялото ръководство на КЗП, заради явни нарушения. По определени процедури КЗП е действала репресивно към определени бизнеси, много целенасочено. От делата, които са заведени в момента: от 34 дела , 31 са паднали в съда , КЗП е загубила над 60 000 лева като такси. Бизнесът, потребителите и аз сме свалили доверието си от тях”, каза Богдан Богданов.

Граждански организации с препоръки към НС, за да не катастрофира при избора на регулатори

Заявките на управляващото мнозинство за спазване на високи стандарти при избора на независими органи не трябва да катастрофират в повтаряне на дългогодишни порочни практики на задкулисно договаряне и партийно-квотно разпределяне на позиции в регулаторите, подчертава се в официална позиция на Българския институт за правни инициативи, Антикорупционния фонд, Асоциацията на европейските журналисти в България, Български адвокати за правата на човека, Българския Хелзинкски комитет, Българския център за нестопанско право, Института за пазарна икономика, Института за развитие на публичната среда, Програма “Достъп до информация”, Центъра за либерални стратегии и Центъра за оценка на въздействието на законодателството.

Защо буксува златният бизнес със софийския боклук?

Миризливият боклук е златен бизнес. Това стана очевидно за всички след кризата с отпадъците в Неапол от 2008 година. От края на 90-те години престъпни кланове изхвърляха боклуци (в това число и токсични), заради което обширни райони в областта Кампания бяха силно замърсени. Това бе добре дошло за неаполитанската Камора, чийто босове започват да подкупват политици и да печелят търгове за почистване и извозване на отпадъци.

Си, Байдън и очакваните 10 трлн. долара разходи за потенциална война за Тайван

Евентуална война за Тайван би довела до толкова мащабни човешки и финансови загуби, че дори най-недоволните от статуквото имат причина да не рискуват с бойни действия. Икономическият екип на агенция “Блумбърг” е изчислил, че цената на подобно безумие ще е около 10 трлн. щ. долара, което се равнява на близо 10% от световния БВП и буквално обезличава пораженията от войната в Украйна, пандемията от КОВИД-19 и глобалната финансова криза. Растящата икономическа и военна мощ на Китай, избуяващото чувство за национална идентичност в Тайван и напрегнатите отношения между Пекин и Вашингтон показват, че условия за криза има.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст