ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Площта на полуостров Ното се е увеличила заради земетресението

Разрушителното земетресение в Япониямарт 2011 г.

Площта на полуостров Ното на главния японски остров Хоншу се увеличи с 4.4 квадратни метра в резултат на земетресението, станало там на 1 януари. Повишаването на морското дъно е изтласкало бреговата линия на района до 250 метра на север на някои места, според изследване на Японското географско дружество и Института по сеизмология към Токийския университет.

Съобщава се, че техните експерти са направили измервания на място и са анализирали изображения, направени от космоса.

Според свидетелствата на местни жители, издигането на дъното е станало почти мигновено и едновременно със земетресението. На места това създаде естествени вълноломи и намали потенциалния разрушителен ефект от цунами с височина от 3 до 5 метра, причинено от труса.

Броят на жертвите на земетресението в Япония достигна 202

Във вторник спасители откриха телата на още 22 души, загинали при серия от земетресения, разтърсили полуостров Ното на брега на Японско море. Така по данни на властите на префектура Ишикава броят на жертвите е нараснал до 202.

По-рано беше съобщено за 180 смъртни случая. Най-малко 102 души все още се водят като изчезнали, като службите за спешна помощ не могат да се свържат, за да потвърдят местоположението им. По последни данни броят на жертвите е 565. Около 28 хиляди жители на засегнатите от земетресенията райони продължават да са на евакуационни пунктове.

Префектура Ишикава пострада най-много от бедствието. Най-малко 1370 къщи бяха напълно или частично унищожени там, а пожарите унищожиха повече от 300 сгради.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст