ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Водят се преговори с ЕК за изработването на нов механизъм в помощ на туристическия бранш

Министерството на туризма води преговори с представители на Европейската комисия за изработването на компенсаторни мерки, с оглед на цялата критична външнополитическа ситуация. В момента Министерството на туризма, съвместно с българския туристически бранш, работят върху оформянето на тези мерки. Това съобщи ресорният министър Зарица Динкова. “Антиковидният и следковидният помощен пакет изпълниха своята роля, но Европа и светът са изправени пред нови кризисни ситуации като военните конфликти в Украйна и ивицата “Газа”. България и Румъния се намират в непосредствена близост до войната в Украйна, именно затова и последствията, които българският туризъм изпитва, са по-тежки от останалата част на Европа“, заяви Динкова.

Министърът подчерта, че ръководеното от нея ведомство вече е поставило въпроса пред представители на Европейската комисия за удължаване на пакета от девет процента ДДС за туристическия бранш. Към момента обаче индикациите в тази посока са по-скоро негативни, тъй като браншът вече се е възползвал от тази мярка, а повторното ѝ реализиране е невъзможно. “Съответно ние ще се фокусираме в преговорите и разчитаме на партньорството ни с бизнеса в това отношение. Съвместно ще разработим нашето предложение за нов пакет от помощи за България и Румъния, така че туризмът у нас да бъде компенсиран, защото именно той в момента не е равнопоставен с туристическия бранш в Европа“, уточни Динкова.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти подчертаха, че още в началото на миналата година бизнесът е повдигнал този въпрос, но едва сега са предприети конкретни стъпки за разрешаване на проблема. “Ние, не излезли още от ковид кризата, влязохме в още една криза, което обаче ни поставя в едно неконкурентноспособно положение спрямо европейските ни колеги. Когато няма бизнес и няма продажби, това дали ставката на ДДС е намалена или не, няма никакво значение, защото бизнесът не може да се възползва от нея“, посочи Даниела Стоева, заместник-председател на АБТТА и първи български представител в Изпълнителното бюро на Европейския комитет на туристическите агенции и асоциации (ЕКТАА). Стоева благодари на Министерството на туризма, че е застанало зад бизнеса и е подпомогнало действието на мярката да се удължи с шест месеца, като изрази надежда, че ще се намери разбиране и начин тя да бъде удължена и до края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст