ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През 2023 г. Министерството на иновациите сертифицира инвестиции за 660 млн. лв. с над 2350 работни места

През 2023 година Министерството на иновациите и растежа издаде сертификати за 31 инвестиционни проекта с размер на инвестициите за над 660 млн. лева.

По тях е планирано разкриването на 2353 нови работни места. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с кмета на община Варна Благомир Коцев, областният управител Андрияна Андреева, ректорите на висшите училища в града и представители на местната екосистема, стана ясно от пресцентъра на ведомството.

Министър Стойчева информира още, че 18 от сертифицираните проекти са във високотехнологични производства и услуги, а 10 са в преработващата промишленост. В Министерството на иновациите и растежа предстои одобрение на още два инвестиционни проекта във високотехнологични производства с прогнозен размер на инвестициите от над 14 млн. лева и с планирани 180 нови работни места.

По Закона за насърчаване на инвестициите от бюджета на Министерството на иновациите и растежа се отпускат и средства за изграждане на елементи на техническата инфраструктура и за частично възстановяване на изплатените от работодател осигурителни и здравни вноски. Така през миналата година Министерството предостави близо 18 млн. лева за подкрепа на 17 инвестиционни проекта.

По време на среща в Икономическия университет – Варна министърът обсъди внедряването на дълбоките технологии, развитието на иновационни долини, една от които се очаква да бъде в крайморския град, засилване на връзката между наука и бизнес, привличане на инвестиции в района, но преди това превръщането му в привлекателен център за иновативни изследователи.

„Като град на знанието Варна има огромен потенциал да бъде един от центровете за иновации и да създава капацитет за икономиката. Министерството на иновациите и растежа надгражда възможностите за подкрепа на инвестиционни проекти в индустрията и услугите чрез усъвършенстване на нормативната уредба. Работим за ускорено икономическо развитие и намаляване на дисбалансите на регионално ниво“, бе категорична министър Стойчева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст