ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцарската национална банка отново няма да плати дивиденти заради рекордна загуба

банки

Акционерите на Националната банка на Швейцария (SNB) и правителството на страната няма да получат годишните си дивиденти и вноската в бюджета за втори пореден път, защото поскъпващият франк неутрализира капиталовата печалба. Институцията очаква годишна загуба от около 3 млрд. франка за миналата година, става ясно от публикуваните на 9 януари предварителни финансови резултати. Основната причина е скокът на националната парична единица, заличила печалбите от портфейлите в акции и облигации, деноминирани в чуждестранни валути, както и предстоящото начисление на дължимите лихви на банките.

Загубата означава, че SNB няма да успее да стопи рекордния недостиг от 132 млрд. шв. франка, натрупан през 2022-а, който ще продължи да стои в баланса й. Той ще трябва да бъде компенсиран от печалби, за да се възстановят плащанията.

Преди две години институцията понесе сериозни щети от падащите пазарни оценки на вложенията си в задгранични валути, които бяха умножени от раздутия й до пръсване баланс. Впоследствие тя оряза активите до равностойността на 785 млрд. франка от над 1 трлн. франка през 2022-а, но те все още са почти равни на БВП на Швейцария. Икономистът на “Ю Би Ес” Алесандро Бий е пресметнал, че за да плати дивиденти през идната година SNB ще трябва да спечели поне 50 млрд. франка през 2024-а. А оценката му за 2023-а е за почти нулева годишна печалба.

SNB посочва в официалното си изявление от 9 януари, че печалбата за 2023-а от позиции в чуждестранни валути е около 4 млрд. франка. Вложенията й в националната парична единица са загубили 8.5 млрд. франка, а златните й резерви са натрупали 1.7 млрд. франка.

Това е третия път за последните повече от 100 години когато паричните власти са принудени да откажат годишното плащане към правителството и към акционерите. Миналогодишната пауза принуди местните управи на доста швейцарски кантони да ревизират бюджетите си.

Притежателите на акции на SNB също ще останат с празни ръце. За разлика от мнозинството централни банки, швейцарската е публично търгувано акционерно дружество, като близо половината му акции са събственост на публичния сектор, а останалите – на частни компании и индивиди.

Печалбите от операциите на институцията не влияят на паричната й политика.

Окончателните финансови резултати за 2023-а ще бъдат публикувани на 4 март.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст